Caracteristici ale intreprinzatorilor

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimir Guta
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spiritul intreprenorial se poate aborda sub mai multe aspecte, functional, psihosocial si comportamental. Abordarea functionala priveste rolul spiritului antreprenorial in economie si are doua functii - functia de asumare a riscului atunci cand implicatiile pot fi tinute sub control si functia de lansare sau modificare semnificativa a unei afaceri.
Abordarea psihosociala caracterizeaza trasaturile definitorii ale anumitor intreprinzatori, care reusesc sa creeze o atmosfera de lucru propice in firma si sa ia masuri de stimulare a activitatii.
Cea mai semnificativa caracteristica psihosociala a intreprinzatorilor este dorinta de realizare materiala, profesionala si sociala. Acestea se refera la profitul firmei, la independenta intreprinzatorului si la satisfactia profesionala. Dorinta de realizare materiala este cea care in final stimuleaza profitul firmei. Profitul firmei este cel care aduce satisfactia intreprinzatorului privitor la modul cum este rasplatit pentru folosirea timpului si investirea economiilor personale.

Tot prin profit se recunoaste riscul asumat in afacere si spiritul de initiativa pe care intreprinzatorul l-a avut in derularea afacerii.
Independenta se manifesta prin libertatea decizionala a intreprinzatorului.Satisfactiile profesionale provin din potrivirea dintre aspiratiile si cunostintele intreprinzatorului in raport cu natura afacerii, care ii dau sentimentul de realizare practica a cunostiintelor puse in slujba firmei.

O alta caracteristica de ordin psihosocial a intreprinzatorilor este curajul cu care se angajeaza sa depaseasca riscurile care apar si la care acestia sunt supusi in tot decursul activitatii firmei. Profesorul american Patrik R. Lilos clasifica nenumaratele riscuri care-i pandesc pe intreprinzatori, in 4 categorii: riscuri financiare, profesionale, familiale si de ordin psihic.Alta caracteristica determinata de rezistenta psihica a intreprinzatorilori este increderea in fortele proprii care ii impulsioneaza pe intreprinzatori sa aiba incredere in posibilitatile lor de a invinge toate greutatile, sa se simta siguri pe ei si sa transmita acest sentiment de incredere oamenilor cu care vin in contact pe care ii mobilizeaza pentru reusita afacerii.

Nevoia de contol si supraveghere a partenerilor si subalternilor, manifestata prin neincrederea in persoanele cu care vin in contact este dominanta in relatiile intreprinzatorilor cu partenerii si cu subordonatii.Intreprinzatorii simt nevoia sa se informeze permanent sa cunoasca orice detaliu, dar aceasta caracteristica poate dauna activitatii daca supravegherea este exagerata sau nejustificata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.