Caracteristici ale limbajului poetic

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 57
Autor: Diana Oncea
Dimensiune: 15kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracteristici ale limbajului poetic - Creatiile literare, indiferent de genul in care se grupeaza, ilustreaza stilul artistic ca stil functional prin care limba este utilizata nu doar pentru a transmite informatii, ci mai ales pentru a trezi emotii estetice. Limbajul poetic este deci limba folosita cu functie estetica:
Se distinge prin caracterul individual, unic, original, inedit al comunicarii lingvistice; Insusirile expresive (bazate pe conotatie) ale limbajului sunt foarte marcate, functia estetica fiind prioritara;In constituirea textului, se apeleaza la imaginea artistica, la conventie si la fictiune;Sunt asimilate elemente din toate celelalte stiluri functionale;Structura sintactica a enunturilor este foarte diversa; topica e subiectiva;

Inglobeaza elemente din afara limbii literare (din limbajul popular, familiar, argotic, arhaisme, neologisme, aspecte din variantele regionale);Se utilizeaza intens figurile de stil sau retorice, jocurile de cuvinte, ambiguitatea voita a sensurilor, sugestia si conotatia, nuantarea sinonimica, unitatile frazeologice neobisnuite;
Nivelurile textului poetic - Receptarea textului literar din perspectiva stilistica presupune descifrarea lingvistico-artistica a operei.

La toate nivelurile limbii, in stilul beletristic sistemul limbii este actualizat in cea mai mare libertate, cu o singura constrangere: subordonarea fata de principiul general care guverneaza procesul semnificarii in comunicarea literara: expresivitatea estetica.
I. Nivelul fonetic al limbii este dat de manifestarea ei in substanta sonora, prin sunete cu un anumit ton, cu inaltimea, durata sau amplitudinea lor, la care se adauga silabele, accentul, ritmul, intonatia cu posibile valori expresive. Resursele expresivitatii pot fi:asocierea sunetelor in context - aliteratie, armonie imitativa, asonanta, ecou, rima;contraste sonore;locul, tipul vocalelor (inchise / deschise), accentuarea lor;modificarea sunetelor; caderea sunetelor, a silabelor sau adaugarea lor;onomatopee, cuvinte derivate de la acestea (frecvente in proza lui I. Creanga ca marci ale oralitatii);cuvinte expresive prin sunete si volum sonor;

ritmul - expresia necesitatii de simetrie si de armonie - apare nu numai in versul traditional, ci si in versul liber; succesiunea silabelor se asociaza cu miscarea ideilor si a sensibilitatii poetului; (exista si o ritmica a prozei, elaborata de autor prin atentia pentru cadenta si curgerea frazei (la Creanga sau la Sadoveanu, de exemplu);pauza - este o componenta a ritmului, dar are valorile ei expresive: fragmenteaza versul (cezura), intrerupe brusc comunicarea pentru a sugera o stare sufleteasca, o emotiedebitul - numarul de sunete emise in unitatea de timp: tempoul vorbirii poate fi mai rapid sau mai lent ca manifestare temperamentala, afectiva sau retorica (in discurs).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.