Caracteristicile legaturii chimice

Trimis la data: 2015-05-07 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra_R Dimensiune: 148kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Formuland matematic densitatea de sarcina din cea mai simpla molecula, molecula de hidrogen, mecanica cuantica evidentiaza caracterul limita si interactiile pur ionice si pur covalente, aratand ca structura reala a moleculelor este intermediara, acesta insemnand ca o legatura chimica are si caracter ionic si caracter covalent si o descriere exacta a legaturii trebuie sa tina seama de ambele aspecte.
Ponderea unui aspect sau altul intr-o legatura, cu alte cuvinte polaritatea legaturii covalente sau deformarea legaturii ionice (polarizatia ionilor) este determinata de o serie de factori dintre care cei mai importanti sunt caracterul electrochimic al atomilor care se leaga, dimensiunile acestora, sarcina si polarizabilitatea ionilor, etc.

Intr-o covalenta homonucleara A-A distributia electronilor este identica la ambele nuclee (covalenta nepolara). Astfel de legaturi apar la substantele elementare nepolare cu molecule diatomice (H2, X2, O2, N2), tetraatomice (P4), octoatomice (S8, Se8), sau poliatomice (diamant, grafit, stari alotropice ale sulfului, fosforului, etc.).
Intr-o covalenta heteronucleara A-B, distributia electronilor intre nuclee nu mai poate fi identica intre cele doua nuclee, datorita caracterului electrochimic diferit al atomilor care formeaza legatura.

Nucleul elementului electronegativ atrage mai puternic electronii legaturii, deplasand norul electronic catre el, astfel ca densitatea electronica creste in jurul acestui nucleu (apare un exces de sarcina negativa notat δ-), si in acelasi timp densitatea electronica scade in jurul celuilalt nucleu, care ramane partial dezecranat (apare un deficit de sarcina negativa care creeaza un exces de sarcina pozitiva, notata δ+). Legatura covalenta devine astfel partial ionica, (legatura covalenta polara) polaritatea ei putandu-se exprima prin momentul de dipol (exprimat in Debye sau Cm):

μleg.= δA� O e O r (3.5)
unde: - ( δA� O e ) este sarcina partiala formala a atomilor;
- r distanta internucleara (lungimea covalentei).
In cazul atomilor izolati, orice transfer de electroni se soldeaza cu transformarea atomilor in ioni, care au ca sarcina egala cu sarcina electrica elementara sau cu un multiplu al acesteia. In cazul atomilor care sunt implicati intr-o legatura chimica, asemenea transfer total de electroni de la un atom la altul nu este posibil, deoarece electronii se afla sub influenta concomitenta a ambelor nuclee, deci trebuie sa se admita ca, se produce un transfer partial de sarcina, electronii care realizeaza legatura apartin in continuare ambelor nuclee, dar se localizeaza cu o pondere mai mare la unul din ele.

In cadrul metodei legaturii de valenta(MLV), Pauling a dat o definitie caracterului electrochimic, mai precis electronegativitatii unui element aflat intr-o combinatie. Astfel, prin electronegativitatea unui element aflat intr-o combinatie se intelege puterea cu care acel element atrage catre propriul nucleu norul electronic al legaturii pe care o realizeaza cu un ale element.

Electronegativitatea, dupa Pauling, se sustrage insa masuratorilor directe si pentru a putea exprima calitativ aceasta proprietate a elementelor, Pauling a elaborat o metoda de calcul care porneste de la idea ca energia (taria) unei legaturi covalente dintre doi atomi este cu atat mai mare decat semisuma energiei legaturilor dintre atomii identici componenti, cu cat diferenta intre electronegativitati este mai mare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.