Caracteristicile nutritionale ale alimentelor ecologice vs alimente conventionale

Trimis la data: 2015-06-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_S
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asigurarea starii de sanatate a populatiei prin realizarea unor alimente salubre, cu grad inalt de inocuitate si cu potential nutritiv/biologic ridicat reprezinta o preocupare de prima importanta in domeniul productiei de alimente si a alimentatiei populatiei, in societatea contemporana.
Mai putine substante chimice, mai blanda procesare, mai multi compusi cu valente nutritive si biologice! Aceste attribute sunt preferate alimentelor la ora actual. De aceea producatorii isi revizuiesc tehnologiile productiei de alimente si conceptiile de elaborare a lor.
Dezvoltarea alimentelor "sanatoase" este un raspuns al societatii la amplele date furnizate de intensele cercetari ce vin din domeniul biologiei celulare si biologiei moleculare si care demonstreaza efectulul compusilor existenti in alimente sau vehiculati de acestea asupra structurilor subcelulare si echilibrului celular. Organismul vine in contact permanent cu o gama variata de factori agresivi, cu actiune citotoxica, ce solicita la maximum, uneori peste limita suportabila, mecanismele de adaptare si de protectie, ceea ce are ca effect dezvoltarea unor patologii.

Scaderea valorii nutritionale a produselor actuale corespunde perioadei de crestere a industrializarii sistemelor noastre agricole (Rich, 2006). Agricultura conventionala a evoluat global ca reactie la posibilitatea realizarii unor productii mari ale culturilor, prin folosirea fertilizantilor chimici si pesticidelor si dezvoltarea irigatiilor si mecanizarii. Dar, folosind fertilizanti chimici, pesticidele si monoculturile agricole, agrotehnica modern a determinat o diminuare a concentratiei de nutrienti ai recoltelor obtinute.

Pe langa dezvoltarea rapida a plantelor, fertilizarea abundenta poate interfera cu abilitatea lor de a sintetiza diferiti componenti, cum este de exemplu vitamina C. Astfel, o cantitate mare de ingrasaminte cu azot va intensifica biosinteza proteinelor in detrimental biosintezei glucidelor. Deoarece acidul ascorbic se formeaza din glucide este firesc ca se acumuleaza o cantitate mai mica de vitamina C (Worthington, 1998).

Utilizarea fertilizantilor cu potasiu poate diminua continutul de fosfor din unele plante. Un astfel de fenomen se explica prin faptul ca absorbtia fosforului de catre planta este facilitata de existenta unui raport optim cu nivelul magneziului, ori daca solul este bogat in potasiu, plantele absorb putin magneziu si, indirect, la fel de putin fosfor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.