Caracteristicile puterii politice si dominatia politica

Trimis la data: 2015-11-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: cristina1990
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In orice societate indivizi actioneaza ca un tot unitar organizat intre care exista foarte multe relatii cum sunt cele de interes sau conflict. Aceste conficte (relatii) de putere au un rol seminficativ fata de multitudinea de relatii sociale in societatile umane complexe.Confilctele si tensiunile care stau la originea puterii politice care traverseaza societatea umana, aceasta fiind nevoita sa gaseasca intodeauna o forma de rezolvare, este bine stiut ca fundamentul acestor conflicte isi au originea din trei surse.
Confilctele si tensiunile care stau la originea puterii politice care traverseaza societatea umana, aceasta fiind nevoita sa gaseasca intodeauna o forma de rezolvare, este bine stiut ca fundamentul acestor conflicte isi au originea din trei surse. Prima sursa porneste de la deosebirea dintre sexe bazata pe situati de inegalitate, apoi este opozitia dintre cei care poseda bunuri si cei care au lipsuri si nu in ultimul rand penuria, indiferent ca este obiectiva sau subiectiva va provoca intodeauna un sentiment de fustrare.

Aceste conflicte creaza ierarhii care devin mai tarziu mize sociale antrenand competitia. Aceste diferite conflicte sunt obiceiuri ale procedurilor de ordonare,deoarece nu exista societati unde regulile sunt respectate cu adevarat, de aceea societatile crreaza instante si autoritati specializate cu scopul dea pastra echilibrul social. Insa aceste autoritat specializate fiind inzestrate cu putere de decizie nu pot opri ilegaliatile, ci fac asa incat acestea sa devina mai suportabile impunand anumite norme de conduita Generarea puteri data fiind de innegalitate,

opozitie si penurie intre membri nu trebuie in mod necesar sa se bazeze pe forta sau coercitie,existand si alte surse si mijloace cum ar fi resursele economice sau normative. Se sustine, chiar ca puterea recurge in cele din urma la forta, atunci cand celelalte parghii economice sau morale nu sunt suficiente. In concluzie orice putere poate fi coercitiva, dar de regula,ea se exercita inchizand unele alternative si facand mai putin atractive altele . Determinismul intern , releva puterea ca o necesitate sociala,rezultata din importanta mentinerii echilibrului si coeziunii interne ale oricarei societati.

Dar ea rezulta si dintr-o necesitate externa, deoarece fiecare societate este in legatura cu exteriorul, este in mod direct sau indirect cu alte societati,scopul in acest caz este de a organiza aliante si apararea sau de a se afirma , in raport cu exteriorul unitatea si coeziunea, trasaturile dinsticte si interesele comunitati pe care o reprezinta. Mari exponentiali ai teoriei puterii politice recunosc suveranitatea ca trasatura esentiala, deoarece presupune ca calitatea puteri sa fie exercitata atat de instante sau de autoritati supreme superioare in cadrul unei societati acestea fiind necesare pentru a apara principile, valorile si a imparti dreptatea.

Un alt aspect important al puteri politice este caracterul relational si asimetric pentru ca puterea se infaptuieste printr-o relatie sociala caracteristica conducere-supunere(constrangere- cooperare), cele doua laturi fiind inseparabile oricarui alt fenomen de putere Spre deosebire de alte acte ale conduceri sociale, puterea are un character imperative, obligatoriu care presupune prioritate determinate a unei parti a relatiei puteri. Majoritatea exponentilor de dreapta pornesc de la idea constituiri inegalitati rolurilor in relatia de putere, prezentata apoi ca o baza permanenta a puteri.

In schimb specialisti de stanga contesta valabilitatea si legitimitatea oricarei puteri , considerand ca societatile umane isi regasesc echilibrul necesar numai dup ace se vor emancipa de manifestarea oricarei puteri si autoritati.Orice societate resimte nevoia de a fi reprezentata si condusa la nivel global, de a-si echilibra feluritele forme de putere in interiorul sau precum si de a se manifesta in raport cu alte societati, fiind necesara selectarea celor mai valorosi indivizi din cadrul comunitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.