Caracterizare Vitoria Lipan

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 7132
Autor: Catalina Damian
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1187
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Femeia este şi superstiţioasă, căci ea crede în vise şi în semne, în descântece şi în vrăji şi de aceea nu uită să meargă la baba Maranda, vrăjitoarea, pentru a afla despre soţul ei. Visul în care Lipan apare întors cu spatele trecând peste o apă neagră şi cântecul cocoşului slobozit o singură dată cu pliscul întors către poartă o obsedează şi îi dau certitudinea că bărbatul ei nu se mai întoarce, deoarece a fost ucis.
Personajul Vitoria Lipan ne este descris în text în trei ipostaze şi anume: cea de soţie de oier, cea de mamă a doi copii şi cea de detectiv.Vitoria Lipan cucereşte şi prin frumuseţea şi farmecul ei fizic, căci, la cei patruzeci de ani ai săi, ochii ei căprui răsfrângeau lumina castanie a părului, însă privirea ei era dusă departe, semn al gândurilor în care era adâncită şi o copleşeau. Femeia “nu mai era tânără, dar avea o frumuseţe neobişnuită în privire. Ochii ei luceau ca-ntr-o uşoară ceaţă în dosul genelor lungi şi răsfrânte în cârligaşe.”

Înfăţişarea fizică ilustrează îngrijorarea femeii pentru tăcerea soţului ei şi prefigurează zbuciumul sufletesc ce o va stăpâni, şi o va măcina, până ce-i va descoperi şi pedepsi pe ucigaşii lui Nechifor Lipan.

Femeie aspră, Vitoria este şi o pricepută şi harnică gospodină care duce grijile unei gospodării cu multe acareturi şi o conduce cu straşnic braţ, mai ales că soţul este adeseori plecat. Astfel, ea ştie pe de rost ce produse mai are de vânzare, se tocmeşte cu iscusinţă de negustor cu cei care vin să cumpere sau merge ea însăşi la câmpie, unde vinde produse.

Ordonată, meticuloasă cu un deosebit simţ practic, înainte de plecare pe drumurile căutării lui Lipan, ea orânduieşte totul cu o abilitate şi cu o exactitate demne de invidiat, încât nici unul dintre amănunte nu-i scapă.Întreprinzătoare şi prevăzătoare, vinde produsele, dar duce peste noapte banii la preot pentru a nu fi prădată.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.