Caracterizare Vitoria Lipan - personajul principal al romanului Baltagul

Trimis la data: 2009-05-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 884
Autor: Kimbiugee
Dimensiune: 6kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Integrat in universal complex al operei lui Mihail Sadoveanu , si un reper indiscutabil in evolutia literaturii epice romanesti , romanul “Baltagul” este , asa cum afirma Perpessicius , “romanul unui suflet de munteanca”.
Intr-o reinterpretare moderna a mitului mioritic , scriitorul surprinde destinul personajului principal , Vitoria Lipan , zugravind’o in ipostaze impresionante ca mama , gospodina , sotie , aparatoare a datinilor si traditiilor stravechi , sintetizand tipologia muntenilor care “stau in fata soarelui cu o inima ca din el rupta”.

Portretul eroinei se construieste pe masura derularii faptelor , atat din perspective directa a naratorului , a celorlalte personaje si prin autocaracterizare , cat si indirect , trasaturile rezultandu’i din fapte , atitudini , limbaj si relatia cu celelalte personaje.

Naratorul surprinde inca de la inceput frumusetea clasica a muntencei “cu ochii caprii in care parca se rasfrange lumina castanie a parului”. Aceeasi frumusete I-o remarca subprefectul , dar si negustorul David care marturiseste cu admiratie “daca n-as fi ovrei si insurat si munteanca asta n-ar avea sot , intr-o saptamana as face o nunta”.

Suprapunand vocea naratoriala peste gandurile eroinei I se evidentiaza in mod direct complexitatea sufleteasca , abilitatea si forta de a-si masca durerea cand , la Cruci , dup ace face frumoasa urare mirilor , ea arata “vesela fata si limba ascutita desi se cuvenea a fi scarbita , caci se ducea la rai datornici la Dorna”.Gheorghita o considera “farmacatoare” , uimit de intelepciunea ei si de stiinta vietii , iar Vitoria isi disimuleaza cu abilitate inteligenta , considerandu-se o femeie simpla si nestiutoare.

Semnificatia numelui , care implica idea victoriei , se dezvaluie in final cand spiritual justitiar al muntencei determina triumful adevarului si restabileste echilibrul ancestral dintre bine si rau.

Faptele ii evidentiaza religiozitatea , caci Vitoria tine post negru vreme de 12 vineri , cauta sfat la parintele Danila , se inchina la icoana Sfineti Ana. Superstitioasa , ea crede in vise , cauta semen in cantatul cocosului , marturisind “am pornit dupa semne si porunci mai ales daca’I pieri ca sa’l gasesc”. Dominata de spaime ancestral , ea se crede “datoare catre Sfant si catre Dumnezeu sa dea o lamurire”.

Ca exponenta a unei mentalitati stravechi , ea respecta datinile muntenilor , pune rodin noului nascut de la Borca , face dar miresei de la Cruci , tine praznicele pentru Nechifor , respecta randuiala pe care I’o impune si fiicei ei , Minodora . Vitoria este caracterizata de inteligenta , caci reface drumul lui Nechifor de la Magura Tarcaului la Sabasa , este tenace si urmareste fiecare detaliu al investigatiei sale. Desi sensibila si afectata , caci marturiseste initial “daca a intrat el pe celalalt taram oi intra si eu dupa dansul”, gaseste suficiente resurse pentru a se vedea eliberata de intuneric.

In relatia cu celelalte personaje eroina isi dezvaluie noi trasaturi : fata de Gheorghita e protectoare , il maturizeaza si responsabilizeaza , cu Minodora e aspra , isi marturiseste iubirea pentru Nechifor ,”dragostea ei de 20 si mai bine de ani”, mimeaza supunere si naivitate fata de ucigasi pentru a’I determina sa’si marturiseasca fapta.

Exponent a mentalitatii satului , Vitoria traieste in comuniune cu natura careia ii asculta glasurile si ii citeste semnele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.