Caracterizare de personaj - O Scrisoare pierduta

Trimis la data: 2009-05-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 753
Autor: Anonim
Dimensiune: 8kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L.Caragiale este unul dintre cei 4 clasici ai literaturii romane alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creangasi Slavici, facanduse remarcat in special prin cele 4 comedii ale sale: “O scrisoare pierduta”, “O noapte furtunoasa”, “D-ale carnavalului” si “Conu’Leonida fata cu reactiunea.
Comedia este o specie a genului dramatic care dezvolta categoria estetica a comicului si starneste rasul prin diferite tipuri de comici: de situatie, de limbaj, de nume si cel rezultat din contrastul dintre esenta si aparenta.

‘’O scrisoare pierduta ‘’ de I.L.Caragiale este o comedie deoarece dezvolta categoria estetica a comicului si starneste rasul prin situatile jenante in care sunt puse personajele( pierderea repetata a scrisorii), limbajul unor personaje inculte(‘’Bampir’’), numele si caracterul unor personaje(‘’Dandanale’’) si falsa imagine pe care aceste personaje o au despre ele (‘’Catavencu’’).

In aceasta comedie Caragiale face o radiografie a vietii politice din a doua jumatate a sec XIX-lea din provincie.
Titlu face referire la mobilul intregii actiuni a comediei, pierderea si regasirea succesiva a unei scrisori de dragoste care va deveni obiect de santajactiunea se petrece in a doua jumatate a sec. XIX ;in capitala unui judet de munte in preajma alegerilor pentru deputatie. Se confrunta 2 tabere : Pe de-a partea partidului aflat la putere reprezentat de Zaharia Trahanache ( seful partidului de guvernamant) Zoe Trahanache, Stefan tipatescu ( prefectul judetului) Farfuridii si Branzovenescu, iar pe de alta parte opozitia cu Nae Catavencu, avocat, propietar al ziarului Racnetul Carpatilor, si dascalimea. Intriga este determinata de pierderea de catre Zoe a unei scrisori de dragoste scrise de Tipatescu.

Aceasta este gasita de Catavencu amenintand ca daca nu este ales deputat o va publica in ziarul sau. Dupa multe conflicte se hotaraste ca sustinut de putere, candidatul opozitiei, sa fie ales deputat. Insa de la Bucuresti este impus alt candidat in persoana lui Agamita Dandanache, care isi obtinuse numirea tot prin santajarea unui cuplu, printr-o scrisoare de dragoste.

In final Dandanache este ales deputat, totu incheindu-se cu o impacare generala si cu o serbare organizata de Catavencu care primeste promisiunea ca la urmatoarele alegeri va fi ales deputat.
Unul dintre personajele principale si cel mai pitores al comediei este Nae Catavencu, a carei caracterizare este realizata atat direct( de catre narator : in indicatile de la inceput, si chiar de el insusi si de catre celelalte personaje), cat si indirect( trasaturile morale rezultate in urma actiunilor, comportamentului si limbajlui sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.