Caracterizare generala a relatiilor de familie

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 0
Autor: Doru Grigoriu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceputa ca forma de comunitate umana, familia este, poate, cea mai trainica dintre ele. Fiind caracteristica pentru toate treptele de dezvoltare istorica si avand o mare stabilitate ca structura sociala, ea ocupa un loc aparte in raport cu celelalte forme de comunitate.
"Familia este o forma complexa de relatii biologice, sociale, materiale si spirituale intre oameni legati prin casatorie, sange sau adoptie. Fiind un fenomen social, ea se dezvolta o data cu dezvoltarea societatii si se modifica in raport cu aceasta".
Ca produs al sistemului social, familia reprezinta o comunitate alcatuita din mai multi indivizi uniti prin legaturi de casatorie (sot si sotie) si paterne (parinti si copii), care imbina intr-un complex, latura biologica si cea sociala. Dublul caracter biologic si social al familiei este surprins de Karl Marx in afirmatia: " producerea vietii, atat a celei proprii prin munca, cat si a celei straine prin procreare, apare ... ca o dubla relatie sociala, in sensul ca presupune colaborarea mai multor indivizi" [2].

Prin urmare, "familia este o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreatie, una sociala prin comunitate de viata dintre soti, dintre parinti si copii si dintre alte rude, si una juridica prin reglementarile ei de catre societate" [3].
Relatiile de familie au un caracter de complexitate pe care nu-l gasim la alte categorii sociale, familia fiind "un grup social realizat prin casatorie, alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au gospodarie casnica comuna, sunt legati prin anumite relatii natural biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund unul pentru altul in fata societatii" [4].

"In cazul familiei din afara casatoriei, tatal si copilul pot sa nu locuiasca impreuna, sa nu apartina aceleiasi familii in sens biologic, dar sunt legati prin raporturi de familie juridice" [5].
Astfel, pe langa familia clasica, formata din tata, mama si copii, intemeiata pe casatorie, au aparut si familia monoparentala compusa din mama necasatorita si copiii sai, precum si familia sociologica, adica uniunea familiala alcatuita din tata, mama si copiii lor, care nu are la baza casatoria.

Se poate lesne observa ca existenta raporturilor de familie juridice nu presupun intotdeauna si existenta raporturilor faptice de familie. Potrivit Codului familiei, notiunea de familie desemneaza fie pe soti, fie pe acestia si copiii lor minori, fie pe toti cei care se regasesc in relatii de familie, care izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie sau relatii asimilate din unele puncte de vedere, cu relatiile de familie.

Cu totul izolat, legiuitorul comprima notiunea de familie, atribuindu-i un inteles mai restrans fata de dreptul comun, amintind de familia monoparentala, in contextul reglementarilor Legii privind ajutorul social nr.67/1995, art.2 alin. 2: " termenul de familie desemneaza si persoana necasatorita, care domiciliaza impreuna cu copilul sau".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.