Caracterizarea Altei Cena din Act Venetian de Camil Petrescu

Trimis la data: 2012-12-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 0
Autor: mirelaconstantin
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu (1894-1957) este cel mai de seama scriitor, jurnalist, teatrolog, filosof, regizor, teoretician, psiholog si academician post-mortem roman din perioada interbelica. Acest fapt se datoreza autoexilului scriitorilor, jurnalistilor, teatrologilor, filosofilor, regizorilor, teoreticienilor, psihologilor si academicienilor in viata, dar si tendintei sale de a se afirma lacunar dar categoric in domenii pe care nu le stapanea, dar in care nu mai ramasese nimeni sa il contrazica.
Mostenirea sa literara, extrem de complexa, consta in complexul de inferioritate al culturii romanesti, resimtit si in zilele noastre in stiinte, arte si societate. Inovatia principala pe careo introduce este genul literar al pastisei, prin care scriitorul modern se avanta in experimente si concepte demult clasate, producand romane, nuvele si drame corecte conform unor principii defuncte si perfect irelevante pentru restul lumii.

Intelectul avid de absolut dublat de o constiinta tumultoasa isi lasa marca in opera camilpetresciana nu doar prin faptul ca acesta invata si se perfectioneaza de-a lungul intregii sale cariere literare, ci si pin manifestarea de scolar care umple constiincios golurile lasate de profesorul francez. Exemplul sau este urmat pana in zilele noastre nu doar de miscarea literara mediocra, ci si de sistemul de invatamant. Odata cu Camil Petrescu, scriitorul roman renunta la publicul global, adresandu-se didactic doar celor mai prosti decat el.

Camil Petrescu este adeptul introspectiei in psihologia personajului. Conflictele interioare, manifestate prin abandonarea logicii si dinamicii dramaturgice, sunt focusul principal al scrierilor sale. Criticii ar obiecta ca, din lipsa de cunostinte in domeniu si din ignorarea curentului mondial de sondare a subconstientului, Camil Petrescu confunda psihologia cu psihopatologia, insa acesti critici se inseala.

Arhetipul camilpetrescian este intelectualul lucid si constient, model abandonat pe la jumatatea secolului 19; personajele lui sunt complexe, insa nu din punctul de vedere al contradictiilor pe care le insumeaza spiritul uman, ci din punctul de vedere al inflatiei de sentimente si idei sinonime pe care le dezvolta de la cate o idee plata care le ghideaza comporamentul. Ele nu sunt patologice, pentru ca intentia lui Camil Petrescu nu este de a studia alienarea, ci de a psihanaliza fantosele pe care le numeste personaje.

Hybrisul lor nu este dementa, un fenomen studiat atent in literatura, ci proasta scriere, de altfel un hybris al autorului. Stilul scrierii este anticalofil, adica urat. Alta Cena este personajul pincipal feminin al dramei de idei Act Venetian. Ea este caracterizata direct, prin nota autorului si asertiunile sale rostite de personaje, dar si indirect, prin greselile de structura cu care este conceputa. Din didascaliile de inceput aflam ca Alta este de o "frumusete nelinistitoare". Misterul este intretinut de dihotomia nedelimitata. Este "voinica dar mladioasa, cu miscari senzuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.