Caracterizarea Marei

Trimis la data: 2015-04-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: loracazacu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul Mara apare mai intai in revista in 1894, iar in 1906 este publicat in volum."Mara" incepe cu prezentarea spatiului in care se desfasoara actiunea, spatiu delimitat decateva localitati (Radna, Lipova, Arad etc). Mara este o femeie vaduva, cu doi copii mici, Trica si Persida, pentru care se straduieste sa cistige un ban din munca pe care o depune in mica ei afacere. Dupa ce copii au crescut, pe Persida a trimis-o la manastire la Maica Aegidia, iar Trica a devenit ucenic la un cojocar. Fata s-a indragostit de Natl Hubar, care era macelar, cu care isi intemeiaza o familie, insa au loc conflicte atit intre cei doi, cat si intre rudele lor,care nu erau de acordcu relatia acestora.
Mara este o femeie vaduva, cu doi copii mici, Trica si Persida, pentru care se straduieste sa cistige un ban din munca pe care o depune in mica ei afacere. Dupa ce copii au crescut, pe Persida a trimis-o la manastire la Maica Aegidia, iar Trica a devenit ucenic la un cojocar. Fata s-a indragostit de Natl Hubar, care era macelar, cu care isi intemeiaza o familie, insa au loc conflicte atit intre cei doi, cat si intre rudele lor,care nu erau de acordcu relatia acestora. In final, Persida naste un baietel, iar Bandi, fratele lui Natl, isi omoaratatal, pe Hubar.

Cel mai tolerant si deschis personaj al romanului este Mara care are o capacitate mare de adaptare a lumii in care traieste si o accepta asa cum este. Nu evolueaza,are un caracter complex, si reprezinta tipul avarului care se afla in faza de acumulare primitiva a capitalului, pentru ca ea nu investeste banii ci "ii strange la ciorapi".Inca de la inceput, naratorul o caracterizeaza in mod direct, ca fiind o vaduva cu doi copii, insa inca "tanara si voinica si harnica". Acesta ii realizeaza un portret fizic in careinsista asupra staturii masive si lipsita de feminitate "Muiere mare, spatoasa, greoaie si cuobrajii batuti de soare, de ploi si de vant".

Trasaturile de caracter ale Marei se desprind in mod indirect din faptele,gesturile si limbajul acesteia. este o mama orgolioasa, deoarece atunci cand vede alti copii spune"saracutii mamei", iar despre ai ei "apar zdrentarosi si desculti, sunt totusi sanatosi si rumeni, voinici si plini de viata, destepti si frumosi, insa nepeptanati si nespalati si obraznici". Cu toate acestea isi alina gandurile prin monologul interior "Tot n-are nimeni copii ca mine!".

Naratorul prezinta o zi din viata Marei din care reiese ca pentru aceasta, banii si copii sunt la fel de importanti. In unele secvente, atasamentul femeii pentru bani depaseste chiar si dragostea pentru copii (secventa in care trebuia sa plateasca rascumpararea luiTrica).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.