Caracterizarea Marei

Trimis la data: 2011-04-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 940
Autor: Pirvu cristina georgiana
Dimensiune: 7kb
Voturi: 51
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Mara" de Ioan Slavici este un roman monografic.El a fost publicat in 1894,in revista "Vatra", iar in volum a aparut abia in 1906.Mara,protagonista complexa a romanului,un personaj eponim (care da numele operei),si rotund este reprezentativa pentru colectia artistica a lui Slavici.Fin psiholog,observator atent al sufletului omenesc,romancierul contureaza un personaj realist,viabil,de o vigoare surprinzatoare,care-si da seama ca banii sunt singura cale de a asigura,pentru ea si copii, o existenta linistita,o viata demna si respectabila.
Titlul indica numele personajului principal ,intrucat aceasta creatie este,mai intai,"romanul Marei",al carui destin constituie axa fundamentala a epicii,ea fiind considerata "prima femeie-capitalist din literatura noastra".Pe Mara n-o intereseaza averea, ci doar sa aiba bani,care sa-i aduca respectul celorlalti,impacarea cu sine si o siguranta constanta pentru viitorul copiilor.

Eroina se incadreaza in vederile etice ale scriitorului ,al carui deziderat era acela ca oamenii trebuie sa fi chibzuiti,harnici si virtuosi,ea intruchipand un adevarat exemplu de moralitate.

Mara Barzovanu ramasese vaduva cu doi copii, saracutii de ei", dar era inca "tanara si voinica si harnica si dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc",asa cum o caracterizeaza direct naratorul omniscien.Mara era precupeata ,deoarece isi castiga existenta din negustorie,"vinde ce poate si cumpara ce gaseste ",de marti dimineata pana sambata noaptea ea alearga cu marfa de la Radna la Lipova,apoi la targul cel mare de la Arad.

Ca o adevarata femeie de afaceri,Mara are un singur scop,acela de a face bani,conducandu-se dupa o regula specifica economiei de piata si,ca un adevarat negustor ,"vinde mai bucuros cu castig putin decat sa-i cloceasca marfa".Portretul fizic,conturat de naratorul obiectiv in mod direct prin detalii,trimite sugestiv la trasaturile morale."Muiere mare,spatoasa,greoaie si cu obrajii batuti de soare,de ploi si de vant".

Mara sta toata ziua,neobosita si energica,la tejgheaua plina de poame,de turta dulce,de peste,in timp ce copii se zbenguie "printre picioarele oamenilor".Trasaturile morale definitorii ale Marei decurg in mod indirect prin faptele ei,atitudinea,mentalitatea si aspiratiile eroinei.Femeie apriga,avand un acut simt al demnitatii umane,se hotaraste sa stranga bani ca sa scape de saracie si sa-si creasca cei doi copii,pe Trica si Persida,carora se straduieste sa le creeze o situatie materiala si sociala cat mai buna.

Mama iubitoare ,Mara are modele de viata pentru copiii ei,pe fata vrea sa o vada preoteasa,iar pe Trica viseaza sa-l faca staretul cojocarilor.Mara este stapanita de un emotionant orgoliu matern,mai ales ca toata ziua vede copii si oameni pe care-i compara cu "saracutii mamei" si atunci gandeste cu satisfactie,prin monolog interior "Tot n-are nimeni copii ca mine".

Chibzuita pana la zgarcenie,Mara face in fiecare seara socotelile,pune deoparte banii pentru siguranta vietii cotidiene si pentru ziua de maine.La capataiul patului tine trei ciorapi,"unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare,altul pentru Persida si al treilea pentru Trica",in care pune zilnic fie si numai un creitar si mai degraba imprumuta banii de trebuinta pentru a doua zi,decat sa ia ceva din ciorapi.

Ca si Vitoria Lipan,Mara este o personalitate puternica,darza,ferma si tenace,urmarindu-si indeaproape scopul.Calculata si chibzuita,harnica si inteligenta ,cu o mare vointa de stapanire de sine,Mara intruneste toate virtutile ce compun viziunea etica a lui Slavici ,care construieste astfel o eroina demna de toata pretuirea si fata de care are simpatie si intelegere:"Nici ca se uitau insa oamenii ca mai inainte la dansa.Las' ca banul te ridica si in sufletul tau si in gandul altora ,dar banul agonsit e o dovada de vrednicie.

Portretul fizic,conturat de naratorul obiectiv in mod direct prin detalii,trimite sugestiv la trasaturile morale."Muiere mare,spatoasa,greoaie si cu obrajii batuti de soare,de ploi si de vant".Mara sta toata ziua,neobosita si energica,la tejgheaua plina de poame,de turta dulce,de peste,in timp ce copii se zbenguie "printre picioarele oamenilor".

Trasaturile morale definitorii ale Marei decurg in mod indirect prin faptele ei,atitudinea,mentalitatea si aspiratiile eroinei.Femeie apriga,avand un acut simt al demnitatii umane,se hotaraste sa stranga bani ca sa scape de saracie si sa-si creasca cei doi copii,pe Trica si Persida,carora se straduieste sa le creeze o situatie materiala si sociala cat mai buna.Mama iubitoare ,Mara are modele de viata pentru copiii ei,pe fata vrea sa o vada preoteasa,iar pe Trica viseaza sa-l faca staretul cojocarilor.

Mara este stapanita de un emotionant orgoliu matern,mai ales ca toata ziua vede copii si oameni pe care-i compara cu "saracutii mamei" si atunci gandeste cu satisfactie,prin monolog interior "Tot n-are nimeni copii ca mine".Chibzuita pana la zgarcenie,Mara face in fiecare seara socotelile,pune deoparte banii pentru siguranta vietii cotidiene si pentru ziua de maine.

La capataiul patului tine trei ciorapi,"unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare,altul pentru Persida si al treilea pentru Trica",in care pune zilnic fie si numai un creitar si mai degraba imprumuta banii de trebuinta pentru a doua zi,decat sa ia ceva din ciorapi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.