Caracterizarea Parintelui Trandafir

Trimis la data: 2014-12-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Cuza HD
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Popa Tanda din nuvela omonima este personajul principal al operei, deoarece participa activ la toate momentele actiunii. El ilustreaza conceptia scriitorului conform careia literatura poate fi o sursa de educatie, impunand un model uman demn de urmat.
Acesta este caracterizat direct atat de catre narator, de alte personaje, iar faptele, relatiile cu celelalte personaje si numele constituie puncte de reper in caracterizarea indirecta.
Acesta este caracterizat direct atat de catre narator, de alte personaje, iar faptele, relatiile cu celelalte personaje si numele constituie puncte de reper in caracterizarea indirecta.
Inca de la inceputul textului este caracterizat direct de catre narator, modalitate prin care ni se ofera informatii legate de statutul social si de originea sa : preot in satul natal, Butucani ; unul dintre cei doi copii ai dascalului Pintilie.

Portretul moral este realizat prin mai multe procedee indirecte. Faptele si felul sau de a vorbi sunt dovada unui model de virtute : om priceput, calculat, deoarece ,,vorbeste drept si cumpanit'' si nu in ultimul rand un om citit : ,,a invatat multa carte''. Totusi, preotul este prea direct cu enoriasii si de aceea are de suferit, fiind mutat din satul natal in Saraceni.

Trasaturile sale de caracter sunt completate de atitudinea pe care o adopta fata de saraceneni. Astfel, da dovada de ambitie si perseverenta in incercarile de a-i schimba prin mai multe metode : predica, sfatul, batjocura, ocara, dar fara nici un rezultat. Se dovedeste a fi un om perseverent si de aceea isi duce pana la capat obiectivul prin puterea exemplului personal. Caracterizarea prin nume constituie o alta metoda indirecta, vorbele sale fiind considerate la inceput de saraceneni o pierdere de vreme, tandalitura, fiind astfel poreclit ,,Popa Tanda''.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.