Caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2003-03-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 1219
Autor: Izabella_dutzu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 71
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vitoria este eroina romanului Baltagul. Scriitorul insusi o prezinta ca fiind o femeie frumoasa,cu ochii caprui si parul castaniu.Desi nu mai era tanara,Vitoria avea o frumusete neobisnuita in privire.De aceea,Nechifor venea la ea ‘ca la apa cea buna’.
Vitoria reprezinta tipul femeii de sorginte primitive si are o chinestenta de tresaturi:frumusete,demnitate,statornicie moralasi caracter nobil.Este o femeie inteligenta si stie sa descifreze psihologia oamenilor in ciuda faptului ca nu stie sa carte.

Cu Mitrea,argatul,pe care il stie un lenes fara cusur,este ironica:’Te scoli,te duci la adapost,le pui mancare si iara te culci’. Este o femeie inteleapta.Ea insasi se conduce dupa cateva aforisme:’toate in lumea asta arata ceva’ sau ‘cine nu cearca nu izbuteste’.

Este energica,darza si perseverenta iar toate aceste calitati o vor ajuta sa-si educe copii.Cu Gheorghita este mai ingaduitoare dar fata de Minodora nu: ‘iti arat eu coc,valt,bluza arda-te para focului sa te arda! Nici eu,nici bunica-ta, nici bunica-sa n-au stiut de toate acestea si in legea noastra sa traiesti si tu.Altfel iti leg o piatra de gat si te arunc in Tarcau!’

Pentru nesabuinta sa (fetei ii umbla gandul la fiul dascalului Andrei), Minodora este iarasi intrebata de mama sa:”N-ai mai invatat ce este randuiala? Nu mai sti ce-I frumos,ce-I bun si ce-I curat de cand iti umbla gargaunii prin cap si te cheama domnisoara?”

Vitoria Lipan este o femeie superstitioasa dar stie sa respecte cu strictete datinile si obiceiurile strabune. La ceremonialul inmormantarii sotului sau calul va fi impodobit cu cetera , va aduce buciumas , bocitoare si va organiza praznicul pentru pomenirea mortului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.