Caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2006-06-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 1222
Autor: Horia
Dimensiune: 8kb
Voturi: 164
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul „Baltagul” rămâne o scriere memorabilă nu numai prin conţinutul şi multitudinea semnificaţiilor sale, ci şi prin personajele sale, între care un loc aparte îl ocupă Vitoria Lipan. Ea este personajul principal al romanului, deoarece este prezentă în toate momentele acţiunii şi polarizează în jurul ei celelalte personaje. Încă de la începutul romanului, Vitoria te cucereşte prin frumuseţea şi farmecul ei, căci la cei 40 de ani ai săi, ochii ei căprui răsfrângeau culoarea castanie a părului, însă privirea ei era dusă departe, semn al gândurilor în care era adâncită şi care o copleşeau. Femeia „nu mai era tânără dar avea o frumuseţe neobişnuită în privire. Ochii ei luceau ca într-o ceaţă în dosul genelor lungi şi răsfrânte în cârligaşe.”
Înfăţişarea fizică scoate în evidenţă îngrijorarea femeii pentru tăcerea soţului ei şi prefigurează zbuciumul sufletesc ce o va stăpâni şi o va măcina până ce-i va descoperi şi pedepsi pe ucigaşii lui Nechifor Lipan. Femeia aspră, Vitoria, este în acelaşi timp o gospodină harnică şi pricepută care duce grijile unei gospodării cu multe acareturi, mai ales că soţul ei era deseori plecat.

Astfel, ea ştie ce produse mai are de vânzare, se tocmeşte cu uşurinţă de negustor cu cei care vin să cumpere, sau merge ea însăşi la câmpie ca să vândă din produse. Ordonată, cu deosebit simţ practic, înainte de a pleca să-l caute pe Nechifor, ea orânduieşte totul încât nici un amănunt nu-i scapă. Conştientă de pericolele care-i pândesc pe drum, îi face lui Gheorghiţă un baltag, pe care preotul îl sfinţeşte iar pentru sine ia o puşcă pe care să o folosească în caz de nevoie. Vitoria este o femeie credincioasă şi respectă obiceiurile strămoşeşti.

nainte de a pleca se consultă cu preotul, merge la mânăstirea Bistriţa, unde se roagă la icoana sfintei Ana, ţine post douăsprezece vineri, se spovedeşte şi se împărtăşeşte, face daruri bisericii. În drumul ei întâlneşte o cumetrie şi o nuntă, şi de fiecare dată respectă tradiţia, aşa cum îndeplineşte toate cele creştineşti pentru înmormântarea şi pomenirea lui Nechifor.

Femeie superstiţioasă, ea crede în vise şi în semne, în descântece şi vrăji, şi de aceea nu uită să meargă la baba Maranda, vrăjitoarea, pentru a afla de soţul ei. Visul în care Lipan apare întors cu spatele trecând peste o apă neagră şi cântecul cocoşului întors către poartă o obsedează şi îi dau certitudinea că bărbatul ei nu se mai întoarce, deoarece a fost ucis.

Eroina impresionează şi prin luciditatea şi stăpânirea de sine, căci, deşi iniţial hotărăşte să-l trimită pe Gheorghiţă în căutarea lui Nechifor, îşi dă seama că acesta are nevoie de mintea şi de experienţa ei de viaţă, şi pleacă împreună. Este înzestrată cu o inteligenţă ieşită din comun, pe care şi-o manifestă în diferite împrejurări.

Ca să-l convingă pe Gheorghiţă de necesitatea plecării, îi spune: „De-acu trebuie să te arăţi bărbat. Eu n-am alt sprijin şi am nevoie de braţul tău.” De asemenea ştie să culeagă cu abilitate informaţii de la cei din jur, pe care îi trage de limbă, dovedind astfel o mare pricepere în descifrarea sufletului oamenilor. Cu toate greutăţile întâmpinate în drumul său, femeia dovedeşte tenacitate, dârzenie şi voinţă de neînfrânt, şi astfel îşi va realiza dorinţa de a-l găsi pe Nechifor şi de a-i pedepsi pe ucigaşi. Odată scopul atins, Vitoria va reveni la vechile îndeletniciri şi preocupări, căci viaţa îşi urmează cursul normal.

În relaţia cu copiii se dovedeşte tolerantă cu Gheorghiţă, pe care îl vede „sfios şi nesigur” şi pe care îl „apăra şi ocrotea de câte ori în ochiii lui Lipan erau nouri de vreme rea” iar cu Minodora este mai aspră şi neîndurătoare pentru că vrea să o educe în spiritul tradiţiei. Împovărată de griji şi e nelinişti, Vitoria trăieşte un zbucium interior devastator. Ea stă pe prispă cu ochii duşi departe, fusul se învârte singur şi „în singurătatea ei, femeia cearcă să pătrundă până la el...” Singurătatea este aşa de mare iar durerea sufletească este aşa de puternică încât „se socotea moartă ca şi omul ei care nu era lângă dânsa”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.