Caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2006-03-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 2794
Autor: Toma Zaharia
Dimensiune: 5kb
Voturi: 130
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracterizarea Vitoriei Lipan - Romanul ,,Baltagul''ramane o scriere memorabila atat prin continutul si semnificatiile sale,cat si prin personaje;acestea sunt specifice lumii patriarhale din nordul Moldovei anului 1900.Caracterizarea Vitoriei Lipan
Caracterizarea Vitoriei Lipan - Dintre personajele cartii,se impune chipul Vitoriei Lipan,sotia baciului Nechifor Lipan,astfel incat romanulacesta poate fi considerat cartea ce aduce in prim plan figura reprezentativa a unei femei deosebit de energice.

Caracterizarea Vitoriei Lipan - Trasaturile personajului principal al romanului Vitoria Lipan se contureaza treptat,de-a lungul actiunii,in numeroase imprejurari,determinate de nevoia de a afla adevarul asupra disparitiei lui Nechifor Lipan

Portretul fizic al Vitoriei e bine conturat in paginile cartii,in mod direct,atat de catre narator ,cat si de catre alte personaje.
Astfel,chiar in primul din cele 16 capitole ale romanului intalnim o schitare a trasaturilor fizice:,,Ochii ei caprii,in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului,erau dusi departe''.
Atunci cand ajunge la prefect ,acesta observa ca Vitoria ,,nu mai era tanara,dar avea o frumusete neobisnuita in privire.Ochii ii luceau ca-ntr-o usoara ceata in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase''

Portretul moral al muntencei este impresionant,ramanand viu in sufletul nostru datorita unor insusiri deosebite,care sunt puse in lumina atat in mod direct(de catre narator,de catre alte personaje si de catre personajul insusi),cat si in mod indirect:prin atitudini,gesturi,fapte,limbaj,aspect exterior.

Sufletul Vitoriei are ceva din maretia,dar si din asprimea muntilor unde traieste;tot ce intreprinde reliefeaza faptul ca e o femeie apriga,darza,energica,dar si priceputa,harnica,iscusita,cu un deosebit simt practic.Ea stie rostul treburilor gospodaresti si le face fata acestora,mai ales ca sotul ei pleca adesea de acasa,manat de grijile sale de oier.

Inainte de a porni in cautarea lui Nechifor,ea randuieste totul cu exactitate,cu iscusinta:il cheama pe gheorghita de la apa Jijiei;in pregateste un baltag.pe care i-l sfinteste preotul din sat,o trimite pe Minodora,fata ei la o matusa care era calagarita la manastirea Varatec,pentru a o sti ferita de primejdii;vinde unui negustor marfurile aflate acasa,pentru a face rost de banii necesari drumului;lasa gospodaria in seama lui Mitrea,argatul,spunandu-i ce are de facut.

Vitoria este o femeie intreprinzatoare,stiind sa isi planifice actiunile si sa discute cu oamenii pe care ii intalneste;in acelasi timp,este prevazatoare:pe Gheorghita il inarmeaza cu un baltag,ea poarta pusca lui Nechifor,iar banii ii tine bine ascunsi,platind,in drumurile sale,doar cubani marunti:,,Nu vreau sa se simta ce am cu mine,ca sa nu ispitesc pe nimeni''
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.