Caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2015-03-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandruhunter
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanu "Baltagul" ramane o scriere memorabila nu doar prin continut si multitudinea semnificatiilor sale,ci si prin personajele lui, caractere puternice de o mare complexitate. Personajul principal feminin, prezent in toate momentele actiunii, este Vitoria Lipan. Ea este caracterizata direct, de catre narator si celelalte personaje, cat si indirect, prin fapte, atitudini, felul de a vorbi, relatiile cu ceilalti, prin nume si mediul in care traieste.
Portretul fizic se desprinde in mod direct din caracterizarea facuta de narator la inceputul romanului:"ochii ei caprii in care se rasfrangea lumina castanie a parului erau dusi departe".Portretul moral se contureaza atat prin mijloace directe, cat si indirecte.Astfel, naratorul suprinde caracterul puternic al femeii:"Muierea indura fara sa sa cranceasca puterea omului ei si ramnea mai departe neindruplecata".

Vitoria se autocaracterizeaza ca o femeie simpla:"Desi-s femeie proasta,eu te cetesc pe tine, macar ca nu stiu carte".Munteanca ii uimeste pe cei din jurul sau prin insusirile ei deosebite.Gheorghita o vede"fermecatoare , cunoaste gandul omului",iar David ii apreciaza calitatile.Cele mai multe trasaturi se desprind in mod indirect din fapte,vorbe,gesturi,relatia cu celelalte personaje.Mama a doi copii,Minodora si Gheorghita, vegheaza cu grija si dragoste asupra cresterii si educatiei lor, invatandu-i sa respecte datina si sa fie priceputi in ale gospodariei.

Pe Minodora o pune sa pregateasca mancarea, sa deretice,deoarece,ca viitoare gospodina, va trebui sa se incadreze intr-o randuiala transmisa din generatie, in generatie,de la mama,la fiica.Mama ii prezinta si perspectiva maritisului,dar nu cu orcine, ci cu "un roman asezat,cu casa noua si oi multe".Cand i se pare ca fata a suferit prea mult influenta vietii de la oras, o cearta aspru,convinsa fiind ca denumirea de domnisoara,cocul,bluzele si valsul nu sunt decat "gargani".

Cu Gheorghita se dovedeste mai toleranta , pentru ca il vede sfios si nesigur si pentru ca purta numele tainic ail sotului.Il apara ori de cate ori in ochii lui Nechifor erau "nouri de vreme rea", iar cand isi da seama ca a ramas singurul sprijin al gospodariei face din acesta un barbat curajos si energic.Vitoria este o femeie harnica, stie sa-si organizeze bine gospodaria atunci cand pleaca la drum:il lasa acasa pe argatul Mitrea, pe Minodora o duce la manastire,vinde diverse produse pentru a avea bani de drum.Axa fundamentala a sufletului femeii o constituie dragostea si credinta fata de sot.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.