Caracterizarea a personajului principal din Moara cu noroc - Ghita

Trimis la data: 2012-08-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 250
Autor: Valjany
Dimensiune: 12kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
IPOTEZA
In nuvela accentul nu cade pe actul povestirii ci pe complexitatea personajelor.Fiind o nuvela psihologica, in Moara cu noroc de Ioan Slavici conflictul central este cel moral-psihologic, conflict interior al personajului principal, iar in caracterizarea personajelor se utilizaeaza tehnici de investigatie psihologica.
Ghita este personajul cel mai complex din nuvelistica lui Slavici, al carui destin ilustreaza consecintele nefaste ale setei de inavutire.
Bun meserias, om harnic, bland si cumsecade, acesta se hotaraste a lua in arenda carciuma de la Moara cu noroc, considerand ca aceasta ii va putea aduce profit si astfel va putea face rost de bani pentru a putea angaja zece calfe, carora sa le dea de carpit cizmele oamenilor.Cu toate ca afacerea merge, carciuma aducand profit, aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc tulbura echilibrul interior al lui Ghita cat si pe cel al familiei acestuia, deoarece Lica se arata inca de la inceput a fi un om rau.

Acest lucru insa este observat mai mult de Ana, Ghita gandindu-se ca alaturi de un om cum este Samadaul nu-i va putea sta nimeni in cale si astfel se va putea imbogatii: "se gandea la castigul pe care l-ar putea face in tovarasia lui Lica, vedea banii gramada inaintea sa si i se impaienjeneau parca ochii"

Din acest moment incepe preocesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie, naratorul surprinzand in mod direct transformarile acestuia: "se aprindea pentru orisice lucru de nimic", devine "tot mai ursuz", "nu mai zambea ca mai inainte, ci radea cu hohot, incat iti venea sa te sperii de el".Devine mohorat, violent, ii plac jocurile crude, primejdioase, are gesturi de brutalitate neinteleasa fata de Ana si fata de copii.Prin intermediul monologului interior sunt redate gandurile si framantarile personajului, realizandu-se astfel autocaracterizarea:

"Ei! Ce sa-mi fac?...Asa m-a lasat Dumnezeu!...Ce sa-mi fac daca este in mine ceva mai tare decat vointa mea? Nici cocosatul nu e insusi vinovat ca are cocoase in spinare".Ajunge sa fie implicat fara voia sa in jefuirea arendasului si in uciderea unei femei, stricand astfel imaginea buna pe care o aveau ceilalti despre el.Deoarece jura stramb la proces, Ghita devine complicele lui Lica la crima. Axa vietii lui morale se frange treptat, se simte instrainat de toti si de toate.

Arestul si judecata ii provoaca mustrari de constiinta pentru modul iin care s-a purtat. Incepe sa colaboreze cu Pintea, dar nu reuseste sa fie sincer in totalitate nici fata de acesta, lucru care ii va aduce pieirea.Ghita ajunge pe ultima treapta a degradarii morale in momentul in care, orbit de furie, dorind cu orice pret sa se razbune pe Lica, o arunca pe Ana, sotia sa, in bratele Samadaului, drept momeala.

Ana insa, degustata fiind de atitudinea sotului ei, ii se daruieste lui Lica spunand ca Ghita "nu e decat o muiere imbracata in haine barbatesti".Dandu-si seama ca il inseala, Ghita o ucide pe Ana pentru a o scapa de chinul pacatului, acesta la randul sau fiind ucis de catre Radut, din ordinul lui Lica.

CONCLUZIE
Ghita depaseste limita normala a unui om care aspira spre o fireasca sastisfactie materiala si sociala. Patima pentru bani si fascinatia diabolica a personalitatii Samadaului il determina sa ajunga pe ultima treapta a degradarii morale.Sfarsitul lui si al celor care-l inconjoara este in mod inevitabil tragic.Prin particularitatiile de realizare a personajelor din nuvela Moara cu noroc, prozatorul dovedeste finete in observarea miscarii psihologice, in detectarea zonelor obscure ale psihicului uman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.