Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2012-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.16 / 10
Downloads: 0
Autor: MAZNICA FEDOR
Dimensiune: 12kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alexandru L. este personajul principal al nuvelei, personaj central in jurul caruia este organizata intreaga actiune a nuvelei.El este un personaj romantic exceptional implicat in situatii exceptionale, ipostaza domnitorului crud,tiran,dornic de razbunare .El este construit pe principiul antitezei:in prima domnie a fost intelegator cu boierii, iar in a doua domnie este insetat de sange boieresc. Gabriel Dimisianu sutinea ca Alexandru L. poate fii asemenea lui Nero care a dat foc cetatilor boieresti ,iar George Calinescu il numeste ,,un damnat isetat de sange boieresc".
Caracterizarea directa a personajului este realizata di perspectiva naratoriului ,,ochii lui ozma clipeau" muscii i se suceau in rasul acesta .Tratand nelinistea interioara a domnitorului . In acelasi timp vestimentatia lui Lapusneanul este adecvata domnitorului " era imbracat cu toata pompa domneasca avea pe cap coroana Paleologilor ,peste dulama poloneza de culoare stacojie avea cabanita turceasca nu avea nici o arma la dansul decat un juchi de prasele de aur ,iar printre bumbii dulamii se zacea o mica zea de sarma".

Autocaracterizarea personajului reiese in momentul in care protagonistul tine un discurs in biserica adresat boierilor : "M-am aratat crud si cumplit ,am omorat multi boieri ,dar acum m-am schimbat."
Caracterizarea indirecta a personajului reiese din relatiile cu celelalte personaje dinn intamplarile in care se implica si din mimica gestica limbajul si atitudinea acestuia.Scena cea mai importanta este omorarea celor 47 de boieri la care asista cu satisfactie Alexandru L.

alaturi de Motoc astfel , domnitorul privea cu o bucurie infernala cum boierii mai invarsta cadeau facandu-si cruce,iar cu tineri se aparau obiectivele de pe masa.Motoc in schimb radea si el ca sa-i faca pe plac domnitorului insa ii era frica de razbunarea crunta a lui Lapusneanul.Domnitorul se caracterizeaza prin cinism (rautate exagerata),da dovada de prefacatorie ,poseda arta disimularii ,joaca teatrul in fata boierilor pentru ai impresiona.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.