Caracterizarea lui Apostol Bologa prin raportare la celelalte personaje

Trimis la data: 2011-07-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.81 / 10
Downloads: 2360
Autor: Chifor Cristina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 89
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu are in centrul sau pe Apostol Bologa- personajul principal al romanului. Publicata in anul 1922, opera lui Rebreanu apartine genului epic, este ca specie un roman modern, psihologic, iar tema acesteia o constituie conditia tragica a unui tanar intelectual, in timpul Primului Razboi Mondial. Apostol Bologa intruchipeaza un tip uman- al intelectualului: student al Facultatii de Filosofie de la Budapesta, iar apoi, inrolandu-se in razboi, devine ofiter in armata austro-ungara. Autorul foloseste o gama diversa de mijloace de caracterizare pentru a-si construi personajul.
In primul rand, personaj cu convingeri ferme, dobandite prin invatatura morala primita de la tatal sau, Iosif Bologa, Apostol are ca deviza cuvintele parintelui: "Ca barbat sa-ti faci datoria si sa nu uiti niciodata ca esti roman", devenirea fiindu-i calauzita de idea datoriei.

Desi initial, relatia dintre tata si fiu era tensionata, micul Apostol, neintelegand rostul tatalui si simtind prezenta lui in casa precum o tulburare a echilibrului dintre mama si fiu, odata cu maturizarea lui, vine si respectul cuvenit parintelui. Devenind intelegator, Apostol nu pune la indoiala cuvintele tatalui si nu se opune sentimentului de patriotism insuflat de acesta. Asadar, cunoscutul luptator memorandist, Iosif Bologa, devine modelul etic pentru insusi fiul sau.

Apoi, relatia dintre Apostol Bologa si Klapka evidentiaza caracteristicile prieteniei: sinceritatea, increderea in celalalt, ajutorul in cea mai dificila situatie. Desi, de cele mai multe ori, Apostol il combate pe Klapka, atitudinea si vorbele locotenentului duc la conversiunea eroului.

Pe urma, avand in vedere relatia dintre protagonist si preotul Constantin Boteanu, aceasta se dovedeste a fi mai mult decat o relatie de tip enorias- duhovnic. Astfel, Apostol nu merge la preotul Boteanu doar pentru a se spovedi, ci pentru a-i dezvalui tainele sale precum unui prieten. Din aceasta relatie reiese dragostea eroului pentru semeni, precum si increderea in convingerile sale.

In continuare, in ceea ce il priveste pe locotenentul Gross, este evidenta asemanarea acestuia cu Apostol. Personajul oglinda- Gross- nutreste aceleasi sentimente de patriotism precum protagonistul, si amandoi au certitudinea ca armata austro- ungara nu mai are nimic omenesc.

Mai apoi, protagonistul se afla intr-o relatie tensionata cu locotenentul Varga. Apostol, avand "un suflet deschis si leal", s-a imprietenit cu locotenentul de husari, desi i s-a parut "gol si fudul". Insa contradictiile dintre ei si-au lasat amprentele, cei doi devenind adversari. Mai mult de atat, Varga, stiind de intentiile lui Apostol de a dezerta , va fi cel care il va prinde si il va preda Curtii Martiale.

Nu in ultimul rand, in ceea ce il priveste pe capitanul Cervenco, acesta este o voce a constiintei lui Apostol, o treapta necesara devenirii lui. Cervenco predica necesitatea suferintei si comunitatea iubirii. Precum un erou umanitar, Cervenco, "extrem de constiincios in serviciu", dar fara a se atinge de vreo arma, va fi cel care va trezi in Apostol dispretul fata de moarte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.