Caracterizarea lui Borivoje

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bun cunascator al vietii oamenilor simpli , Gala Galaction surprinde in opera sa teme esentiale precum iubirea de patrie si implicarea in viata colectivitatii, iubirii coplesitoare, aflata totdeauna in opozitie cu sentimental implinirii datoriei sau dorinta teribila de inabutire.
Ca orice nuvela textul "De la noi al Cladova.." insista asupra trasaturilor unui personaj , preotul Tonea in cazul nostrum surprins dealungul unor intamplari rascolite in urma caruia intelege ca pasiunea pentru borivoje a fost o incercare menita sa scoata mai limpezit din cofruntarea cu nedreptatile lumii.
Personajul feminine borivoje este infatisat prin modalitatile consecrate de caracterizare. Desi autocaracterizarea lipseste , personajul nevorbind despre sine , carac directa de narrator sau alte peronaje ca si carac indirecta , cand cititorul insusi stabileste care sunt trasaturile personajului sunt suficiente pentru a crea un portret literar remarcabil. Tanara impune prin portretul fizic, fiindca in ziua aceea superba de primavara ca este "mai mandra ca un ram"(Al. Blok)

Chipul ei imbracat in costum de sarbatoare , a naturii renascand dar si a oamenilor devine prototip al frumusetii din totdeauna cand in primavara vietii se desfasoara intr-un toata splendoarea unui inceput promitator:" Bratul care infaptuia semnul crucii, aparea trandafiriu si plin sub nourasii manecii de borangic , ca formele lunii pline printer nourii de primavara" Scena in care Borivoje " rumena ca o cireasa, calda si frageda" se bucura de ostetia romanului Tonea , ca si aceea in care de Sant Petru ea il intampina cu cascada parului negru , revarsata pe umeri sunt pe langa elemente de portret fizic si un elogiu adus "eternului feminine"(Goethe)

Mai mult decat caracterizarea directa facuta de narator , carac indirecta completeaza portretul pers care poate fi surprins in antiteza cu sotia preotului : daca preoteasa este " tacuta , plina de cuvinta si supunere ", botivoje surprinsa de infatisarea maiestoasa a preotului Tonea va deveni aidoma iubirii pe care i-o poarta:"flacara dezlantuita in stare sa uite de impedimentul lingvistic , nereusind sa trimita o mijlocitoare batrana care sa le inlesneasca intalnirile."

Nu intamplator naratorul avertizeaza ca inima lor:"S-a imbolnavit de neasteptata si de napraznica boala si ca de aici inainte numai moartea ar putea sa-I mai fie vraci si doctori. A fost o vraja si un trasnet ; intr-un ceas s-au contopit 2 destine. Incercarea Borivojei de a invata romaneste emotiile nesfarsite care o impiedica sa-I spuna preotului marea iubire pe care i-o poarta , boala teribila care o va macina si-o va trimite in mormant , toate acestea sunt ofrande aduse iubirii imposibile."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.