Caracterizarea lui Gavrilescu

Trimis la data: 2013-08-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihalachi Alexandra
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul principal al nuvelei fantastice La tiganci, de Mircea Eliade, este Gavrilescu, un barbat de 49 de ani, profesor de pian, care traieste sentimentul ratarii: considera ca ar fi putut ajunge un mare artist daca soarta i-ar fi fost favorabila. El este un om obisnuit care poarta in suflet amintirea unei iubiri adevarate pe care a ratat-o (fata de Hildegard) casatorindu-se intamplator cu Elsa.
Gavrilescu face lectii de pian particulare, calatoreste cu tramvaiul, purtand discutii cu ceilalti calatori in legatura cu locul rau famat "la tiganci", constata ca si-a uitat partiturile la eleva sa Otilia. Coborand din tramvai, datorita varstei, surescitarii, caldurii de afara, el lesina.
in acest moment, actiunea nuvelei trece din planul realitatii intr-unui imaginar. De fapt, urmarim avatarurile spiritului lui Gavrilescu.

"La tiganci" este un sptiu imaginar, acea zona crepusculara dintre viata si moarte, cand spiritul (sufletul) se pregateste pentru intrarea in lumea eternitatiiPentru aceasta, el trebuie purificat de greselile din timpul vietii pamantene. Proba ghicitului, a cunoasterii unei tiganci dintre cele trei femei (o grecoaica, o tiganca, o evreica), este o ultima sansa care se acorda spiritului de a-si recunoaste greselile (confundarea esentei cu aparentele).

Trecerea prin labirint dupa ratarea ghicirii este ispasirea, curatirea de pacate, prin intoarcerea in spatiu si timp pentru a corecta marile greseli ale vietii sale (ratarea iubirii lui Hildegard).
intoarcerea lui Gavrilescu in real este numai aparenta, este o intoarcere a spiritului, nu a trupului. Purificarea pregatitoare a sufletului pentru a accede la Sacrul etern (viata vesnica) se poate face doar prin recunoasterea greselilor si prin iubire. De aceea, in episodul ultim, calatoria lui Gavrilescu impreuna cu Hildegard este simbolica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.