Caracterizarea lui Ghita Pristanda

Trimis la data: 2007-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 13
Autor: Paraschiv Bogdan
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1845
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca dramaturg, I.L.Caragiale nu se remarca numai prin arta compoziţiei, structurii conflictelor, ci şi prin talentul excepţional în ceea ce priveşte realizarea personajelor, prin care “face concurenta starii civile”.
Ghiţa Pristanda, poliţaiul oraşului, este tipul servitorului, al omului slugarnic. Replica lui “curat”, devenită un tic verbal, reliefează această dominanţă a caracterului sau – servilismul- si este totodată o sursă a comicului de limbaj.

Servilismul sau este unul umil, dar Pristanda urmareşte prin acest mod de comportare unele avantaje, conducându-se dupa principiul enunţat de soţia sa: “pupă-l in bot şi-i papa tot că satulul nu crede la al flamand”. El este, după cum recunoaşte, unealta docila a celor trei – Tipatescu ,Zoe si Zaharia – “omul nostru”, cum spune prefectul.

Pristanda asculă si execută orbeşte ordinele stăpanilor, ajungând pâna la încălcarea legii atunci când îl arestează şi-l terorizează pe Caţavencu, in ciuda protestelor acestuia, sau atunci cand obtine venituri ilicite din afacerea sa cu steagurile. Şefii săi trec însa cu vederea aceste nereguli atata timp cât le serveşte interesele şi le este supus.

În Zoe recunoşte adevărata stăpână cunoscând autoritatea acesteia faţa de Tipatescu si faţa de Zaharia Trahanache, dar doreşte să le intre în graţii si celorlalţi. De aceea, el este gata să suporte orice consecinţă, atunci cand îl trimite nejustificat pe Tipatescu la telegraf.(…)
Dupa cum el insuşi declara, este “scrofulos la datorie” dar el transformă datoria in acţiuni menite să-i aducă anumite profituri.

În ciuda servilismului afişat faţa de stăpanii săi prin modul de adresare, prin modul de a acţiona etc., Pristanda e capabil să-i trădeze dacă s-ar întampla ca Nae Caţavencu sa fie ales.

Lipsa de cultură a lui Pristanda este evidenţa, caci el stâlceste neologismele al caror sens nu-l întelege sau foloseste in exprimare cuvinte şi expresii populare ori regionale.

Poliţaiul nu este un ingenuu, asemenea Cetăteanului turmentat, dar nici o canelie ca Nae Caţavencu, ci doar un şmecher care ştie sa profite de bunavoinţa interesata a stăpanilor, să le speculeze slăbiciunile si situaţiile delicate in care aceştia se afla. El se afla în dubla ipostaza: de profitor si de persoana de care se profită. Este profitor pentru că ştie să tragă unele foloase pe care le inteprinde, având tăcit si consimţământul stăpânilor. La rândul lor, aceştia profită de Pristanda şi de serviciile acestuia.(…)

Acest permanent du-te vino, aceasta permanentă agitare de colo până colo, uneori cu folos, alteori fară, este sugerată şi de numele personajului care denumeste un dans popular.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.