Caracterizarea lui Goe

Trimis la data: 2013-04-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 0
Autor: patruka
Dimensiune: 18kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca si in schita "Vizita". I.L.Caragiale satirizeaza in "D-l Goe..." educatia gresita primita de copiii unor familii burgheze de la sfarsitul sec al XIX-lea."D-l Goe..." este un Ionel aflat pe o alta treapta de evolutie, un scolar lenes pe cale sa ramana din nou repetent si pe care familia vrea sa-l salveze de repetentie, ducandu-l la Bucuresti de 10 mai.Titlul sugereaza ironia scriitorului in raport cu eroul sau, bazata pe contrastul dintre apelativul politicos "domnul" si adevarata fire a lui Goe, un copil lenes si obraznic, certat cu invatatura.Punctele de suspensie din titlu indica intentia autorului de a atrage atentia asupra caracterului personajului, invitand totodata la meditatie asupra aspectului de viata prezentat.
Schita "D-l Goe..." infatiseaza un singur moment din viata personajului si anume calatoria cu trenul, cu familia, la Bucuresti de 10 mai.
Goe apare drept tipul copilului rasfatat, lenes si lipsit de educatie pe care cele trei protectoare care se contrazic intre ele sunt incapabile sa-i faca educatie.

Pentru realizarea personajului, I.L.Caragiale foloseste in special caracterizarea indirecta.Prin caracterizare directa avem numai cateva detalii vestimentare: "Tanarul baiet poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie cu inscriptia pe panglica Le Formidable". Aceasta tinuta subliniaza si stradania familiei de a parea ca apartine inaltei societati, eleganta afisand si aroganta acestora.

Prin caracterizare indirecta autorul ne dezvaluie dezinteresul tanarului Goe pentru invatatura, in ciuda faptului ca familia ii acorda o importanta nemeritata; totul se intampla dupa dorinta "puiusorului". Goe se adreseaza femeilor pe un ton iritabil, jignitor, de comanda; trenul trebuie sa vina cand vrea el: " -- De ce nu vine trenul? Eu vreau sa vie!"Este rasfatat si capricios, neavand capacitatea de a se stapani. Este obraznic cu femeile. Crezandu-se destept, pronunta gresit termenul din discutie "marinar", el spune "mariner": "Vezi ca sunteti proaste amandoua? Nu se zice nici marinar, nici marinel..."

Prin succesiunea dinamica a faptelor si a vorbelor, deci tot prin caracterizare indirecta, descoperim alte trasaturi ale lui Goe. Cand ii zboara palaria, el se manifesta violent, tipa, urla, cerand sa se opreasca trenul: "-- Sa opreasca! zbiara si mai tare Goe, batand din picioare. Mi-a zburat palarie, sa opreasca!"Aceasta manifestare ne face sa observam ca este prost crescut. Lipsa de educatie este evidenta si prin faptul ca sfatul tanarului de a nu scoate capul pe fereastra este privit cu necuviinta si obraznicie.Limbajul nerespectuos fata de straini accentueaza obraznicia copilului: "Nu, nu e voie sa scoti capul pe fereastra, mititelule!" - "Ce treaba ai tu uratule?"
Nazbatiile "puisorului" se deruleaza cinematografic, dialogul fiind modul de expunere dominant.

Isi pierde echilibrul, se loveste cu nasul de clanta usii si incepe sa urle.Este plin de capriciu si starneste compasiunea familiei care il crede "simtitor". "Puisorul" starneste atentia si admiratia permanenta a femeilor. "Blocandu-se in compartimentul unde incape o singura persoana", Goe este disperat, zbiara, raspunde laconic, iar femeile trag o sperietura groaznica, dar privesc cu intelegere faptele acestuia. Dupa ce-i platesc din nou biletul il imbratiseaza ca dupa o lunga absenta.

Cand trage semnalul de alarma, reuseste sa determine familia sa actioneze dupa felul lui, asa incat vinovatia sa nu poate fi dovedita. El speculeaza dragostea familiei (doarme in bratele bunicii) asa ca adevarul este ascuns iar tanarul Goe nu suporta consecintele.Din perspectiva stilistica, in realizarea personajului autorul foloseste epitete, enumeratii si repetitii. Astfel, epitetele "foarte impacient", "cu un ton de comanda", "zice incruntat", "il saruta dulce", au rolul de a surprinde trasaturi de caracter, atitudini, gesturi si reactii ale personajelor.

Repetitiile sugestive ale unor cuvinte redau atitudini si gesturi tipice ale tuturor personajelor ("puisor", "sa pupe", "saruta dulce", "vai de mine") nuantand trasaturile personajului principal.Goe este tipul personajului negativ, care, insa, transmite valente pozitive cititorului, intrucat creeaza atitudine de negare a comportamentului acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.