Caracterizarea lui Harap-Alb

Trimis la data: 2012-09-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 0
Autor: andreya
Dimensiune: 14kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In basmul cult ``Poveste lui Harap-Alb`` de Ion Creanga, personajul principal si tot odata cel care dianmizeaza actiunea este Harap-Alb,
Eroul basmului sau mezinul craiului surprinde am putea spune cititorul spre deosebire de alti eroi fcesta nu are puteri supranaturale si nici insusiri deosebite cum ar fi istetimea, vitejia etc,El are caltati si defecte sugerate si de oximoronul din numele sau. Intial, fiul de crai este timid, rusinat si lipsit de curaj. Cand tatal sau ii mustra pe fratii lui fiindca se intoesesera din drum de frica ursului. el nu are curajul sa dea glas dorintei de a merge sa-si incerce norocul acolo unde fratii lui au dat gras.
Reactia sa este evidenta prin intermediul caracterizarii directe sugerate chiar de narator :``Fiul cel mai mic , facandu-se atunci ros cum ii gotca, iese afara in gradina si incepe a plange in inima sa , lovit fiind in adancul sufletului de cuvintele parintelui sau.``Incapabi; sa realizeze ca aparentele pot insela , tanarul o respige de doua ori pe batrana cersetoare. Cu toate ca nu intelege intelesul ascuns al cuvintelor ei acesta este totusi `` fermecat de vorbele ei`` si ii ofera un banut. Milostenia ii este imediat respalatita , batrana dandu-i sfaturi cu privire la calatoria pe care trabuia sa o faca si el.

Cand fiul de crai trebuie sa-si aleaga un cal acesta se lasa din nou inselat de aprente, insa animalul nazdravan constitue un sprijin pe parcursul intregului basm.Dupa ce izbuteste sa infanga cu ajutorul calului presupusul urs trece podul care smnifica pentru baiat trecerea catre o alta etapa a existentei, ireversibila. Podul insa nu ofera o rezolvare ci doar o sansa de transformare, o sansa pe carefratii mai mari o rataseara. Podul mai poate fi privit si ca o afundare in necunoscut odata ce a iesit de sub protectia familiei.

Caracterizarea directa reiese din momentul ratacirii lui in padure, acest fapt dovedind ca mai are multe de invatat. Pe langa aceasta uita repede sfaturile craiului cu privire la spani si isi alege ca partener de calatorie chiar un span maiestru in arta deghizarii care il conduce la naiva concluzie ca aceea era `tara spanilor`: ``fiul craiului, boboc in felul sau la trebi de asta``(caracterizare directa realizata de narator). Este de sesizat ca pana in momentul in care feciorul este botezat de Span in fantana, nu i se precizeaza numele si asta pentru ca acesta nu are o identitaet proprie.

Caracterizarea indirecta se leaga de faptele, limbajul, relatiile cu alte personaje ale eroului. Astfel caracterizarea indirecta i,a contur din momentul in care Spanul il supune pe Harap-Alb celor trei probe: aducerea `salatilor` din gradina Ursului; aducerea pielii de cerb cu nestemate si a ficei imparatului Ros pentru casatoria Spanului.Mijloacele prin care tanarul trece probele tin de miraculos, iar ajutoarele sun inzestrate cu puteri supranaturale.

Primele doua etape le trece cu ajutorul Sfintei Duminici, care il sfatuieste cum sa procedeze si ii ofera obicte magice.Prima proba ii solicita curajul, iar a doua pe langa curaj, stapanire de sine si respectarea juramantului, in pofida ispitei de a se imbogati.A treia proba constituie o alta treapta a initierii, mult mai complexa si are nevoie de ajutor. Pe drumul spre imparatil Ros trece alt pod, adica o alta treapta a maturizarii, probata prin faptul ca acum Harap-Alb are acum initiativa actelor sale.

Pe pod trecea o nunta de furnici si tanarul se dovedeste resposabil si hotaraste sa protejeze viata insectelor punandu-si-o pe a lui in pericol cand decide sa treaca innot spre celalat mal.Pt fapta lui este raspaltit de craiasa furnicilor cu o aripa. Aceeasi raspalta o primeste si de la regina albinelor pt ca improvizeaza un stup roiului hoinar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.