Caracterizarea lui Ilie Moromete

Trimis la data: 2014-06-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: dory1234
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul principal al operei este Ilie Moromete,fiind personaj eponim,dinamic si in acelasi timp regresiv,deoarece involueaza.Este caracterizat de catre narator,ca fiind:"Om intre doua varste,pe care mari bucurii sau mari nenorociri il pot schimba".Are o personalitate puternica si bine conturata,iar dupa cum se observa,exista o mare deosebire intre Moromete de la inceputul romanului si Moromete de la finalul romanului.

Referate similare:

La inceput este vorbaret,lucru pe care Catrina i-l reproseaza tot timpul,este dornic de comunicare,asa se explica vizita lui duminicala in Poiana lui Iocan. Pe cand la final,va fi tacut,inchis in sine.Este tipul taranului roman din Campia Dunarii din perioada interbelica.Casatorit a doua oara,are o familie numeroasa pe care incearca sa o tina unita.

Tine la valorile satului,fiind refractar la tot ce inseamna civilizatie,modernitate citadina.Incearca sa nu vanda din pamant,pentru ca acesta ii asigura traiul si un statut in societate,iar mai tarziu revine drept zestre copiilor.Este tipul taranului filozof si demonstreaza acest lucru in Poiana lui Iocan,unde citeste ziarul,dar este in stare sa si comenteze anumite evenimente,are pareri,este un om calculat.

O personalitate bine conturata,chiar daca nu are o cultura si o educatie deosebita.Poseda arta disimularii,pentru ca desi este pus in situatia de a plati impozitul,incearca sa amane.Un tata autoritar,din incercarea de a-si tine unita familia.Este o autoritate pe care copiii i-o vor reprosa si sub influenta Mariei Moromete i-o vor submina.Intra in conflicte puternice cu cei trei baieti,pe de alta parte si cu Niculae,pe care nu vroia sa-l lase la scoala.Intra intr-o relatie de conflict cu sora sa,cea care alimenteaza conflictul cu cei trei baieti.
Este o fire reflexiva,deoarece este in stare sa mediteze atat asupra unor probleme personale,cat si asupra unor probleme generale.

Schimbarile profunde produse asupra lui Moromete aveau sa se extinda in curand asupra intregului sat , "trei ani mai tarziu izbucnea cel de-al doilea razboi mondial . Timpul nu mai avea rabdare".Personajul principal al romanului "Morometii" de Marin Preda , Ilie Moromete este un contemplativ inteligent , temperat , un taran filozof, iubind linistea si mai ales iubind libertatea , independenta de gandire si exprimare a opiniilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.