Caracterizarea lui Kesarion Breb

Trimis la data: 2013-07-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 1
Autor: anm123
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Creanga de aur a fost publicata in 1933.Aceasta carte este, dupa parerea lui Paul Georgescu, "basm, roman istoric, parabola[..] sau poveste de iubire".Actiunea se petrece in Dacia prefeudala, unde Kesarion Breb, personaj principal, se pregateste sa preia atributiile celui de-al treizeci si treilea Decheneu: "Se ducea acum intr-o calatorie fara intoarcere, stiind ca va fi cel din urma slujitor al Muntelui Ascuns".Acesta parcurge o serie de initieri fundamentale in formarea sa, "in filosofia Egiptului, in politica Bizantului si in iubire[...]Cei sapte ani petrecuti la Memfis nu sunt relatati in carte.
Ei reprezinta latura teoretica a initierii[..]Pentru ca initierea lui Breb sa fie deplina[...]el trece proba cea mai dificila[...]Iubirea e pentru Kesarion Breb, cea mai dureroasa treapta a initierii"(Nicolae Manolescu).Portretul eroului se contureaza in fictiune exact cum l-a proiectat creatorul sau, care marturiseste intr-un interviu, in 1955: "Kesarion Breb aduce din vechime un ideal de intelepciune, inalta, el fiind un conducator spiritual hranit la scoala filosofica a Orientului Antic".

Numele personajului, ca si restul romanului, are valoare simbolica.Kesarion vine din latinescul Caesar , "imparat", sugerand faptul ca este desemnat sa devina mare preot al Zalmoxe, iar Breb este numele unui animal, fiind o aluzie la legatura omului cu natura si cu mitul.Kesarion Breb este construit pe o solida documentare.Ca personaj mitic, aminteste de Zalmoxis, care era promotorul unei noi credinte si care de asemenea calatorise in Egipt.In roman, personajul are o tripla ipostaza: in basm este alesul, in istorie este al 33-lea decheneu, iar in mi test este inteleptul, candidatul.

Acesta este descries atat fizic, cat si moral, prin intermediul caracterizarii directe si indirecte."Sprinten si inalt", monarhul "era deosebit prin albeata obrazului si prin ochii de culoarea cerului rasfrant in apa muntelui", avand "o privire ascutita, tare si statornica", ce patrundea "dincolo de fata lucrurilor".Este schitat portretul unui ideal uman ce starneste curiozitate, dar si admiratie, mai ales femeilor :"il urmareau cu mirare din pridvoare ori din unghiuri de ziduri asemuind trufia lui cu a unui leu balan de Libia"".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.