Caracterizarea lui Lica Samadaul

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.30 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Slavici isi dovedeste talentul sau de portretist si in realizarea lui Lica Samadaul, personaj cu o structura aparte. Desprins parca din tipologia sceleratilor romantici, Lica este un erou realist, unic in literatura noastr a prin chipul sau satanic, exercitand asupra celorlalte personaje o dominatie fascinanta.
Desi linear ca viata sufleteasca, fara framantarile si zbuciumul lui Ghita, Lica se distinge prin cateva trasaturi de caracter bine conturate pe fondul actiunilor la care participa.
Caracterizarea lui este, in general, indirecta, prin observatiile autorului si ale celorlalte personaje. Ca intr-un sistem de oglinzi paralele, chipul sau se contureaza din lumini si umbre, invaluit in ceata misterului. Intrarea lui in actiune este pregatita minutios de autor, prin explicatiile pe care le da notiunii de "samadau"."Samadaul, porcar si el, dar om cu stare, care poate sa plateasca grasunii pierduti ori furati. De aceea samadaul nu e numai om cu stare, ci mai ales un om aspru si neindurat, care umbla mereu calare de la turma la turma, care stie toate infundaturile, cunoaste pe toti oamenii buni si mai ales pe cei rai, de care tremura toata lunca...".

Scriitorul ne ofera detalii suplimentare despre noul venit la Moara cu noroc: "un om de treizeci si sase de ani, inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochi mici si verzi si cu sprancene dese si impreunate la mijloc".Inca de la intarea lui in scena, Lica se comporta ca un stapan peste oameni si locuri. Urmeaza o alta caracterizare, de asta data facuta chiar de noul personaj: " Eu sunt Lica Samadaul... multe se zic despre mie, si multe vor fi adevarate si multe scornite(...). Eu voiesc sa stiu totdeauna cine umbla pe drum, cine trece pe aici, cine ce zice si cine ce face, si voiesc ca nimeni afara de mine sa nu stie. Cred ca ne-am inteles!"

Inteligent, bun cunoscator de oameni, Lica se conduce dupa un cod moral propriu, in afara legilor. Foarte repede stie sa isi faca din carciumarul de la Moara cu noroc un aliat si un complice la furturi si crime. Dupa ce l-a cucerit pe Ghita, mizand pe patima acestuia pentru bani, Lica exercita asupra Anei o fascinatie diabolica. Asprimea de om primitiv a lui Lica este asociata cu un fel de noblete salbatica; este generos cu cei care-l sprijina; la petreceri devine vesel si bun.

Unele elemente de factura romantica intregesc portretul lui Lica: om fara suflet, fara lege si fara credinta. Slavici anuntase,de altfel, acest portret intr-o replica anterioara a lui Ghita: "Tu nu esti om, Lica, ci deavol!" Faptele lui marsave: inselaciune, furt, crima, infioara. In legatura cu oameni influenti, nu are de ce sa se teama. La procesul in care este invinuit de talharie si omor scapa basma curata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.