Caracterizarea lui Lica Samadaul

Trimis la data: 2012-12-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 0
Autor: pushtoaika_tah
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lica Samadaul este "un om de treizeci si sase de ani, inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc". Fizionomia sa tradeaza asprimea si duritatea caracterului.Despre le mai aflam ca este "om cu stare, care poate sa plateasca grasunii pierduti ori pe cei furati".
Autoritatea lui Lica, talhar si criminal, este necontestata in randul paznicilor de porci ce impanzesc luncile : "om aspru si neindurat, care umbla mereu calare de la turma la turma, care stie toate infundaturile, cunoaste pe toti oamenii buni si mai ales pe cei rai, de care tremura toata lumea si care stie sa afle urechea grasunului pripasit chiar si din oala cu varza".

Vestimentatia sa ingrijita si scumpa contrasteaza puternic cu ocupatia sa de porcar : "Lica era porcar, insa dintre cei ce poarta camasa subtire si alba ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint (...)".Portretul moral al Samadaului se contureaza la inceput din reflectarea personalitatii sale in constiinta celorlalte personaje.

De indata ce Lica isi face aparitia la "Moara cu Noroc", Ana intuieste ca este un om rau, un talhar, si incearca sa-i atraga atentia sotului ei, Ghita : "Fa cum stii, dar eu iti spun si nu ma lasa inima sa nu-ti spun, ca Lica e om rau si om primejdios : asta se vede din ochii lui, din ranjetul lui si mai ales din cautatura ce are, candi si roade mustata cu dintii. E om patimas, Ghita, si nu e bine sa te dai prea departe cu el. "

Cu timpul Lica reuseste sa-si exercite influenta nefasta asupra lui Ghita, descoperind slabiciunea acestuia pentru bani si atragandu-l tot mai mult in afacerile sale necurate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.