Caracterizarea lui Nica - Modelul copilului universal

Trimis la data: 2012-08-08
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 1
Autor: Horia Dinu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera Iui Creanga Amintiri din copilarie constituie una din culmile cele mai inalte ale prozei artistice romanesti. Faptele de viata selectate de autor compun imaginea copilariei universale, nicidecum o autobiografie. Aceste fapte sunt consemnate pe baza memoriei involuntare. Totul este lucrat cu migala si fiecare rand din aceasta opera inseamna un triumf nu numai al mestesugului, ci si al artei.
Citind Amintirile lui Creanga, prin fata noastfa s& misca o galerie intreaga de personaje, creionate de autor cu mare arta: parintii, bunicii, colegii de scoala sau de joaca, tarani, gazde. Predomina insa chipul lui Nica si al mamei sale.Conturul personajelor se realizeaza, ca si la Caragiale, in planul expresiei lingvistice, adevarata "carte de vizita" a eroilor.

Opera cuprinde o imagine luminoasa a vietii satului, a obiceiurilor si a traditiilor poporului, avand in centru intamplarile si peripetiile lui Nica a(l) lui Stefan a(l) Petrii, de cand "a facut ochi" si pana ajunge la Iasi, scos cu greu din lumea satului, ca "ursul din barlog".
Eroul central apare, asadar, din copilarie pana in pragul adolescentei. intr-un prim plan sunt zugravite procesul de formare a lui Nica si evolutia lui spirituala, strans legate de mediile pe care le strabate, Cel de-al doilea plan reconstituie, obiectiv, universul vietii taranesti, atmosfera patriarhala a satului cu institutiile sale: familia, scoala, biserica, armata.

Ca si in povestirile lui Mark Twain, cu care prozatorul roman are cateva puncte comune, in acest prim roman al copilariei taranesti din literatura noastra se evoca ispravile unui copil de 13-14 ani, petrecute demult si devenite frumoase prin ceata amintirii. Frumusetea cartii sta in totala dezinvoltura cu care omul matur povesteste propria copilarie, identificandu-se, pana la un punct, cu mentalitatea varstei respective, dar privind-o cu nemarginita simpatie si cu umor. intamplarile sunt inscenate parca, iar autenticitatea trairii merge pana la identificarea cu personajele, pentru ca autorul isi "joaca" rolul sau de copil si ne invita, cu bonomie, sa gustam farmecul varstei de aur a omului din-totdeauna si de pretutindeni.

Ion Creanga infatiseaza satul natal, Humulesli, ca pe cel mai frumos si mai important loc din lume. Asa se explica de ce fiecare inceput si fiecare sfarsit de capitol din cele patru parti ale cartii cuprinde referiri directe la casa parinteasca, la oameni, la frumusetile si rezonanta istorica ale locurilor care imprejmuiesc Humulestii; se realizeaza un adevarat elogiu adus oamenilor si locurilor:

"Stau cateodata^ si-mi aduc aminte ce vremuri si ce oameni mai erau prin partile noastre, pe cand incepusem si eu, dragalita-Doamne, a nia ridica baietas la casa parintilor mei, in satul Humulesti, din targ drept peste apa Neamtului; sat mare si vesel, impartit in trei parti care se tin tot de una: Vatra" Satului, Deleriii si Bejenii."

Acest sat era matricea unui popor, cel roman, si autorul isi exprima mandria de-a apartine, prin nastere, acestui univers vechi, razasesc: "S-apoi Humulestii si pe vremea aceea nu erau numai asa un sat de oameni fara capatai, ci sat vechi, razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului; cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre, care stiau a invarti si hora, dar si suveica, de vuia satul de vatale in toate partile, cu biserica frumoasa si niste preoti si dascali, si poporani ca aceia de faceau cinste satului lor."
Nica este centrul acestui univers si demersul narativ concretizeaza un personaj care se initiaza in legile vietii. EI pleaca de-acasa in cautarea unui rost.

Autorul nu urmaresie o ordine cronologica a desfasurarii evenimentelor, ci selectarea acelor date care constituie momente de referinta in formarea eroului. invata tura devine rostul vietii lui Nica; iar anii de scoala, itincrariul spre cunoastere. De aic; descrierea primilor dascali, a meAZtodelor primitive de educatie, evocarea colegilor lui Nica; asistam la multele discutii purtate intre parintii lui Creanga. cu privire la invatatura copilului lor mai marc; facem cunostinta cu David Creanga, bunicul povestitorului, care-1 sfatuieste pe Stefan al Petrii: "Nu-i rau, mai Stefane, sa stie si baietul tau oleaca de carte; din carti culegi si multa intelepciune; si la drept vorbind, nu esti numai asa o vaca de muls pentru fiecare."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.