Caracterizarea lui Popa Tanda

Trimis la data: 2003-05-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 4158
Autor: Marian nacu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 369
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mare clasic al literaturii noastre, alături de Eminescu, Creangă şi Caragiale, Slavici a facut parte din centrul societăţii literare “Junimea” unde scrie nuvela Popa Tanda in 1873 şi apoi o publica in revista Convorbiri literare. George Călinescu îl considera pe Slavici “cel mai important reprezentant al realismului popular în literatura noastră”.
Nuvela Popa Tanda se afla în stransă relaţie cu poveştile publicate de Slavici în prima perioada a creaţiilor sale ( Budulea Taichii,Padureanca, Moara cu noroc) – nuvele care au aparut în primul volum “Novele din popor”.

Parintele Trandafir este personajul principal al nuvelei, deoarece este prezent în toate momentele acţiunii; este un personaj fictiv. Fiind unul dintre cei doi copii ai dascălului Pintilie, Trandafir devine preot, îşi întemeiază o familie în care la un moment dat se aflau “trei copii mici, al patrulea de lapte”, şi îşi profesează meseria aproape doi ani in Butucani, satul natal.

In urma unor dispute cu sătenii, este mutat la Sărăceni, un sat care îşi merita numele, având în vedere aspectul lui şi starea materială a locuitorilor. Preotul Trandafir este prezentat de-a lungul nuvelei în mai multe ipostaze: preot, soţ, tată, socru şi bunic.Avea relaţii cu celelalte personaje pe plan social ( încearcă “s facă din poporenii săi oameni harnici” deoarece “ câtă vreme vor fi sărăcenii leneşi, ei vor rămânea săraci şi eu flămând”), şi pe plan familial ( bun soţ, tată şi bunic).

Evoluţiile personajului de-a lungul nuvelei sunt în plan social ( evoluţia de la indiferenţă la implicare) şi în plan sufletesc ( pe parcursul nuvelei are loc maturizarea interioară treptată a părintelui urmărind un traseu de la vorbă la faptă).

Autorul foloseşte mai multe modalităţi de caracterizare: caracterizarea directa făcută de autor în care sunt evidenţiate unele calităţi ale personajului principal. El este “un om bun; a învăţat multă carte şi cânta mai frumos decât chiar răposatul tatăl său (…). Vorbeşte drept, cumpătat ca şi când ar citi din carte”.

Este “ harnic şi grijitor” (grijuliu,strângător), pentru că este aşa de priceput incât “aduna din multe şi facea din nimica ceva. Strânge,drege si culege ca să aibă pentru sine şi pentru alţii”. Naratorul îi găseşte si unele defecte: sinceritatea si corectitudinea, el fiind prea aspru în relaţiile pe care le are cu semenii sai: “Minunat om ar fi părintele Trandafir dacă nu l-ar strica un lucru: este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată, prea de-a dreptul. Prea verde făţiş.

El nu mai suceşte vorba, ci spune drept în fata daca i s-a pus ceva pe inima”. Caracterizarea directa făcută de celelalte personaje: vecinul Marcu Florii Cucului (“ Popa e omul dracului”) – aceasta apreciere se repeta de patru ori evidenţiind schimbarea părintelui; clopotarul Cozonac (“ popa e omul lui Dumnezeu”) –sugereaza faptul ca satenii inţeleg rolul schimbării şi se schimba şi ei.

Caracterizarea indirecta prin fapte: preotul are mai multe strategii dându-şi seama că trebuie “ să facă din poporenii săi oameni harnici”: îşi începe acţiunea cu o energie ieşită din comun şi cu o uimitoare tenacitate: prin predici care impresionează pe ascultători, dar care nu au nici o consecinţă practică; apoi preotul nu cedează şi apelează cu mai multă insistenţă la sfat, la munca de la om la om; incrâcenarea sa, vointa de actiune sunt reflectate prin hotararea luata: “Aşteptaţi! Grăi el.Daca nu veniti voi la mine, mă duc eu la voi.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.