Caracterizarea personajelor din opera Povara bunatatii noastre de Ion Druta

Trimis la data: 2009-12-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 15
Autor: Zombirozoid
Dimensiune: 7kb
Voturi: 127
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Onache Cărăbuş.Ocupă locul principal în operă .Onache Cărăbuş realizează imaginea generalizată a omului din spatiul mioritic,al omului car întruchipează în timp şi în spaţiu concepţia şi destinul poporului nostru.Personaj exponenţial al cărui destin simbolizează soarta unui întreg sat.La prima vedere este un ţăran obişnuit, harnic,vesel avînd darul de a povesti frumosul legat de comunitatea satului său.
La începutul operei el este considerat un nebun care vrea să împartă satul în doua parţi.Dar totuşi îşi atinge scopul de aşi construi casă pe deal cu gîndul ca consatenii îşi vor cere iertare şi-i vor urma calea.Era un om norocos,braţele lui au fost cele mai căutatea printre Ciutureni,era mindru cînd era rugat sau satul cereau sfaturi de la el.

Înainte de moarte bătrînul nu înţelege de ce s-a schimbat străvechea relaţie dintre popor şi pămînt.Privit în profunzime Onache are relaţii cu Sacrul.In opinia ciuturenilor a fost „miruit „ de Dumnezeu,bagloslovit sa aibă noroc.Înainte de moarte bătrînul „aude”clopote a treizeci de biserici şi îsi aminteşte de nunţile la care fusese.

2.Nuţa
Nuţa deţine locul de bază în operă.Este vocaţia nobleţei şi a frumuseţei.După caracterizarea autorului,Nuţa este o fată plină de viaţă,gingaşă,care pastrează demnitatea familiei..Este un personaj sentimental căsătorită cu Mircea Moraru,cu care trăieşte toată viaţa.La un moment dat între Nuţa şi tatăl ei apare o răceală din cauza neînţelegerilor dintre socru şi ginere.

Nuţa va realiza cu perseverenţă menirea femeii pe pămînt,avînd curajul şi înţelepciunea să-i zică ritualic lui Mircea:”cîntă amu cît ţi-i a cînta,pe urmă,cine ştie...”Nuţa este un chip monumental,edificat de popor de-a lungul secolelor în existenţa sa spirituală.
Nuta poartă o veneraţie constantă care la bază stă ordinea familiei.

3.Mircea Moraru
Mircea Moraru reprezintă o parte din Ciutură,o anumită tendinţă din viaţa ei.El este exponentul luptei intre statornicie şi degradearea spirituală prin care a trecut satul în anii de după război.El refuză spaţiul sacru „costruindu-si” casă în vale,ceea ce ne arată ca relaţiile mui Onache cu Mircea sunt de altă natură.

La fel refuză să vadă „fata” esenţială a socrului său,pe care îl aduce la condiţia slăbiciunii umane.Intrat în vîrtejul schimbărilor sociale,Mircea suporta robia fierului şi apoi robia politicului,devenind un înstrăinat.

Moraru face parte din generaţia celor care şi-au „lasat semanaturile” neculese,adica un lăsat sacru să se piardă.După părerea mea Mircea era сel mai harnic сel mai bun ginere,stătea ca un munte,ca un destin era barbatul ideal pentru Nuţa.

4.Satul Ciutura
Satul ciutura este locul unde se petrec evenimentele din operă.Satul era vesel şi plin de voie bună.Ciutura este un sat cu multe case învechite,care stau grămăjoară.. Oamenii din acest sat erau mncitori, ocupaţia de bază fiind pămîntul care le oferea hrana de toate zilele. Satul era vechi, de răzeşti, se afla la încheietura a două dealuri:dealul mic si dealul mare.

Casele sunt facute din lut şi văruite,acoperite cu paie şi stuf semănînd toate una cu altaEra un sat frumos şi vrednic sa poarte acest nume doarece ciutura semnifică veşnicia de la ţara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.