Caracterizarea personajelor nuvelei Delfinul

Trimis la data: 2006-03-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 3977
Autor: Eva_22
Dimensiune: 7kb
Voturi: 889
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea literară se începe cu descrierea unui delfin, pe nume Dikomes, care era în căutarea iubitei sale-Ursula. El nebunea de emoţii şi de gînduri rele, deoarece acesta a fost minţit de către un personaj apărut negativ pe nume Zbrog. Însă gândul la Ursula nu-l lăsa în pace. Era deja nevoit ca să apeleze la un delfin ce-i ştia locul aflării ei În sfârşit, apare şi un final unde bietul Dik este capturat de oameni, pe care niciodată nu-i înţelegea.
Delfinul este o făptură, care se străduia mereu să înţeleagă omenirea. Un drept-exemplu este şi protagonistul acestei nuvele-Dikomes. Era un delfin cu adevărat curajos, care era şi un optimist. Speranţa mereu moare ultima, iar el ne-a demonstrat-o.

Lupta cu valurile apelor pînă în ultimele clipe, în care totuşi reuşeşte să prindă undele sonore disperate ale Ursulei. Apare ca un personaj pozitiv în acest text. Era un individ destul de zburdalnic, care iubea peripeţiile: „trimitea semnale disperate în Marea Roşie, Marea Albă şi Marea Neagră”, ceea ce rezultă că le cutreiera pe toate, iar acolo puteau fi o mulţime de pericole!

Delfinul este prezentat nedumerit în dialogul cu Nardus, căci nu-şi putea da seama de ce totuşi oamenii trebuie să lupte în războaie, să prindă delfinii şi să-i pună în circuri, iar apoi să experimenteze asupra lor. Păcat însă, că pînă la urmă acesta este capturat de către pescari şi marinari, la care urmează să privească la ei în ochi, încercînd să-i înţeleagă.

Caracterizarea Ursulei
Ursula avea şi ea un caracter asemănător lui Zbrog „şiretă” după spusele bătrînului Nardus. Era însă şi ea grijulie, căci se temea ca nu cumva să nimerească precum Zbrog, şi Dik în mrejele pescarilor. Împreună, preferau ambii să facă ghiduşii. O dată cu citirea nuvelei, se simte dorul acesteia de logodnicul său. Avea o stare mîhnită, şi era destul de îngrijorată la orice pas, din cauza unei frici menţionate mai sus. Tînăra Avea cîte ceva în comun cu Dik, deoarece ambii se adresează după un sfat bătrînului delfin Nardus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.