Caracterizarea personajului Ion

Trimis la data: 2014-09-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_S
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul ,,Ion" apare in 1920, ca rezultat al unei indelungate elaborari. Romanul este format din 2 parti, acestea la randul lor fiind formate din mai multe capitole. Prima parte a romanului se numeste "Glasul pamantului" si este format din 6 capitole, iar a doua parte, "Glasul iubirii", este formata din 7 ca-pitole. Liviu Rebreanu are deja o bogata experienta privind problematica rurala, legat de care scrie o serie de nuvele ("Zestrea"), parcurge opere inrudite tematic din literatura universala si gandeste opera in asa fel incat aceasta sa infrunte timpul;
"Durabilitatea operei de arta" este pentru Rebreanu "direct proportionala cu cantitatea de viata veritabila ce o cuprinde". Asupra a ceea ce reprezinta creatia lui Rebreanu fata de samanatorism si poporanism, Eugen Lovinescu afirma: "Formula lui "Ion"... e formula marilor construc-tii epice, pornind de la vechi si ajungand la cei moderni, formula romanului naturalist, a "Comediei uma-ne", de pilda, dar mai ales, formula epicei tolstoiene, formula ciclica a zugravirii, nu a unei portiuni de viata limitata...".

Romanul impresioneaza prin caracterul masiv al constructiei, prin suflul epopeic, prin pulsatia vietii precum si prin tipurile memorabile. Tema operei o constitue lupta taranului pentru pamant intr-o societate impartita in saraci si bogati si stapanita de mentalitatea sacului cu bani sau a intinderilor de pamant. Mesajul transmis e puternic incarcat etnic, dominanta fiind ideea ca setea mistuitoare de pa-mant duce, inevitabil, la dezintegrarea morala a individului.

Fundamentala, ca semnificatie, este metafora drumului prin care autorul ne introduce in spatiul unde se va petrece actiunea, ne scoate apoi din lumea fictiunii, unind drumul cartii cu drumul vietii insasi.
Intr-o imagine de ansamblu, de la inceputul operei Rebreanu cuprinde si schiteaza in linii sobre gruprurile sau figurile individuale care se vor aranja in conflict, lumea satului diferentiindu-se clar din punct de vedere social. Aici se contureaza conflictul dintre Ion, sarantocul din Pripas, si Vasile Baciu, unul dintre "bocotanii" satului; se dezvaluie framantarile flacaului penduland intre Ana si Florica, intre dorinta patimasa de pamant si iubire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.