Caracterizarea personajului Lefter Popescu

Trimis la data: 2014-05-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: s3s3s4
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lefter Popescu este personajul principal din nuvela Doua loturi de Ion Luca Caragiale.Lefter Popescu este un func.In aceasta nuvela, autorul suprinde viata unui om obisnuit pus insa intr-o situatie neobisnuita. Domnul tionar marunt, cu o viata obisnuita, decenta, caruia i se ofera iluzia castigarii la loterie. Numai ca cele doua bilete ce ar fi putut fi castigatoare, nu se lasa usor de gasit, fapt ce permite observarea comportamentului anormal al personajului prins in acest moment neobisnuit pentru existenta sa umila.
In ceea ce priveste modalitatile de caracterizare a personajului, aceste sunt multiple. Trasaturile de caracter sunt prezentate fie direct de catre autor, de alte personaje sau de personaj insusi, ori se desprind indirect din faptele, comportamentul, gandurile si framantarile sale sufletesti, din limbajul folosit sau chiar din numele purtat.

Numele personajului este comic, sugerand posibilitatile materiale si sociale, prin prenume ("Lefter") este sugerata lipsa banilor, saracia, iar prin nume ("Popescu"), banalitatea. In concordanta cu numele sunt si denumirea strazii pe care locuieste familia Popescu, "strada Pacientii" si numarul casei, ("numarul 13"), care trimite la ghinionul locatarilor.

Inca de la inceput, personajul este prezentat prin mijloacele caracterizarii indirecte. Toate aceste reactii reies din fapte, intamplari si stari. Lefter Popescu este agitat si obosit psihic ("-Asta e culmea!...culmea!...striga d. Lefter, stergandu-si fruntea de sudoare..."), dupa ce cauta in toata casa biletele de loterie ratacite. Fara puteri, acesta se revigoreaza brusc atunci cand isi aduce aminte unde a pus biletele, dar cand afla ca sotia sa daduse jacheta unei chivute in schimbul farfuriilor, se dezlantuie. Atitudinea sa fata de sotie devine una agresiva, o jigneste (-"Cui?cui ai dat-o, nenorocito!"), sparge farfuriile.

Si in relatia cu celelalte personaje, Lefter Popescu trece prin stari sufletesti diferite, de la speranta la deprimare. La casa chivutelor, personajul are pentru un moment certitudinea gasirii biletelor, simte o emotie puternica. Disperarea care il cuprinde atunci cand nu gaseste biletele in jacheta il face sa devina impulsiv si violent cu Taca, pe care o ia de piept, apoi ii trage o palma ("-Sa-mi scoti biletele! scarneste d. Lefter; sa-mi scoti biletele, hoato! Ca te omor, ma-ntelegi? Te omor! Si-i trase Tachii o palma, s-o nauceasca.")Cand afla ca tigancile au fost eliberate de la politie, izbucneste manios si amenintator, revarsand "o cascada" de jigniri la adresa autoritatilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.