Caracterizarea personajului Praslea

Trimis la data: 2006-01-22
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.08 / 10
Downloads: 9301
Autor: Roxana Ursea
Dimensiune: 5kb
Voturi: 720
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din titlul basmului, indirect, prin nume este precizat statutul personajului in basm:Praslea,fiul cel mai mic,dornic de aventura.Adjectivul "voinic"care insoteste numele personajului traseaza o trasatura dominanta a caracterului personajului principal al basmului: vitejia,puterea,insusiri necesare in lupta de restabilire a adevarului si de infruntare si eliminare a raului
Praslea este personajul principal al basmului, basm in care este surprins procesul de nastere si de formare a unei personalitati.Eroul este implicat intr-un proces de initiere, el aparand in ipoteza fiului care nu colinda lumea in cautarea unor fapte vitejesti,adevaratul scop fiind maturizarea.

Inca din titlul basmului, indirect, prin nume este precizat statutul personajului in basm:Praslea,fiul cel mai mic,dornic de aventura.Adjectivul "voinic"care insoteste numele personajului traseaza o trasatura dominanta a caracterului personajului principal al basmului: vitejia,puterea,insusiri necesare in lupta de restabilire a adevarului si de infruntare si eliminare a raului.

Praslea este cel de-al treilea fiu al imparatului.Numarul trei apare frecvent in basme avand o valoare simbolica.Este numarul desavarsirii,al totalitaii,Praslea fiind singurul capabil sa prinda hotul merelor de aur din gradina tatalui,acesta contrar ipostazei lui de mezin.

Fiul cel mai mic este caracterizat direct de tatal lui,la inceput ca fiind "un nesocotit",un nechibzuit datorita lipsei lui de experienta,"un mucos" prea tanar pentru a fi capabil de fapte pe care fratii ai mari, "atatia si atatia oameni voinici si deprinsi cu nevoile" nu le-au putut duce la bun sfarsit.

Tanarul da dovada de modestie,el vrea doar sa incerce, fara a promite reusita,este cuviincios,adresandu-se cu respect si cerand persmisiunea tatalui.Imparatul cedeaza si ii da voie sa-si incerce norocul,pentru ca fiecare om trebuie sa parcurg un drum de cunoastere si autocunoastere.

Cele mai multe dintre trasaturile eroului erau dovedita prin faptele,gesturile si actiunile sale,fiind astfel caracterizat in mod indirect,se dovedeste a fi inteligent si prudent cand pregateste prinderea hotului.Isi ia masuri de precautie impotriva somnului, infingand tepuse in pamnat care sa-l trezeasca.Ranirea hotului si "salvarea" merelor de aur nu sunt suficiene pentru Praslea.

El trebuie sa mearga pana la capat si isi asuma riscurile de orice fel ,ar interveni pe drumul spre prinderea si pesepsirea hotului.In aceste conditii calatoria facuta pe taramul celalalt, va fi pentru Praslea nu numai un prilej de cunoastere a lumii, a universului exterior,ci si de aucunoastere si formare si consolidare a unor trasaturi morale si de caracter.

Motivul calatoriei si motivul luptei, frecvent intalnite in basme,pun in antiteza, de obicei, personaje apartinand unor lumi diferite:eroi pamantului si zmei.Praslea, insa, trebiue sa se confrunte si pe taramul pamantenilor cu raul,reprezentat prin frati mai mari.Gandurile lor urmaresc pierderea mezinului pentru ca autoritatea lor este puternic amenintata.

Eroul este singurul care are curajul sa patrunda pe taramul subpamantean prin prapastia care leaga cele doua lumi.Ca orice protagonist de basm,are de luptat cu zmeii si de fiecare data iese victorios.Aceste infruntari sunt tot atatea etape ale formarii tanarului,ale maturizarii lui.Faptul ca are nevoie de ajutoare dovedeste lipsa deplinei lui maturizari.In lupta cu zmeulcel mic,cea mai dificila,Praslea esste ajutat de corb,care ii aduce seu-putere,si de fata de imparat care ii da sa bea pentru a se racori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.