Caracterizarea personajului de roman - Vitoria Lipan

Trimis la data: 2006-05-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 948
Autor: Claudiu Rancea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 95
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu, unul dintre marii prozatori ai sec XX, a creat o opera literara impresionanta.Romanul “Baltagul” este una din capodoperele sadoveniene, o scriere memorabila, nu numai prin continut cat si prin personaje.Fie personaje principale, secundare sau episodice, sunt firi tenace, caracteristice lumii patriarhale pe care o reprezinta.
Vitoria Lipan este unul din personajele principale, fiind prezenta in toate momentele actiunii.Insusirile personajului sunt evidentiate direct: prin descriere de catre autor, prin parerea celorlalte personaje, prin autocaracterizare si indirect prin : fapte, gesture, limbaj, mediul in care traieste, sentimente.

In expozitiune, autorul realizeaza direct, prin descriere o schita de portret a personajului care cucereste prin frumusetea fizica: “Femeia nu mai era tanara dar avea o frumusete neobisnuita in privire.Ochii ei luceau ca-ntr-o ceata in dosul genelor lungi si rasfirate in carligase”.

Tot direct este caracterizata si de Gheorghita care constata schimbarea mamei sale fara a intuit insa cauzele: “Si mama-sa asta s-a schimbat.Se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica”.

Negustorul David constata inteligenta si caracterul ferm al femeii, iar subprefectul Anastase Balmez este uimmit de tenacitatea cu care femeia conduce ancheta, de observatiile pertinente, de puterea de convingere, de arta disimularii.Pentru Bogza femeia detine o cunoastere magica a faptelor care il sperie: “Si totusi, muierea acaeasta care-l urmareste a aratat cum s-a intamplat punct cu punct, pas cu pas.

In dialogul purtat cu fiul ei, se autocaracterizeaza, dovedindu-si patrunderea psihologica si marturisind nevoia de ajutor: “Eu te cetesc pe tine,macar ca nu stiu carte.Intelge ca jucariile au stat.De-acu trebuie sa te arati barbat.Eu n-am alt sprijin si am nevoie de bratul tau”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.