Caracterizarea personajului principal Harap-Alb

Trimis la data: 2013-07-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 0
Autor: edera
Dimensiune: 15kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Creanga este unul dintre cei mai mari scriitori romani,facand parte din Epoca marilor clasici ,alaturi de Mihai Eminescu ,Ion Luca Caragiale ,Ioan Slavici .Basmul se incadreaza in genul epic ,iar ca specie literara este un basm cult ,deoarece are un autor,Ion Creanga.A aparut in revista ''Convorbiri literare'' la 1 august ,apoi in acelasi an in ziarul ''Timpul''.
Harap Alb este caracterizat in mod direct de catre narator sau alte personaje sau prin autocaracterizare si in mod indirect prin intermediul faptelor,gandurilor si comportamentului sau ,prin limbaj si nu in ultimul rand prin relatiile sale cu alte personaje .O mare parte din trasaturile personajului sunt date in mod direct autocaracterizarea fiind una din cele mai utilizate modalitati de caracterizare in operele literale . Astfel aflam ca fiul craiului nu este o persoana matura ,ci una naiva,care nu poate lua o decizie de una singura .

Naratorul ne spune ca protagonistul este ''boboc in felul sau''.Astfel ,cand acesta pleaca spre imparatia unchiului sau ,porneste nepregatit pentru lumea de glara ,nestiutor in foarte multe privinte.Faptele si comportamentul personajului ne ajuta sa descoperim noi trasaturi ale acestuia .Din gandurile sale observam ca Harap-Alb este o persoana fara incredere in sine , careia nu ii place sa isi asume riscuri .

Deoarece crede ca nu va fi in stare sa indeplineasca porunca spanului , acesta spune : ,, de-as muri mai degraba , sa scap odata de zbucium ,,Harap-Alb este o persoana lasa , preferand moartea in locul
,,zbuciumului,, .Harap-Alb prefera sa riste trecerea prin apa decat sa omoare furnicile , dand astfel dovada de o inima buna si de dragoste fata de lumea inconjuratoare .Limbajul personajului ofera alte ocazii de a observa trasaturi ale eroului , fiind un bun mijloc de caracterizare .

Relatiile cu alte personaje joaca un rol deosebit in caracterizarea personajului . Pentru inceput vom observa relatia eroului cu tatal sau . Asa cum am vazut si din autocaracterizarea acestuia , fiul craiului este obisnuit inca de mic copil a asculta pe tatal sau a carui ordine si sfaturi incearca sa le asculte mereu . Relatia cu spanul este una mai putin obisnuita , una la care nu te asteptai de la un fiu de crai pacalit si umilit . Desi ar fi putut profita de nenumarate ocazii pe care sarcinile spanului i le-au oferit pentru a spune adevarul , Harap-Alb se tine de cuvant si ramane credincios spanului pana la sfarsit . O relatie deosebita este si cea dintre erou si calul sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.