Caracterizarea personajului principal -Vitoria Lipan

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexei_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Baltagul" ramane o scriere memoriabila nu numai prin continutul si prin multitudinea semnificatiilor,cat si prin personajele lui,dintre care un rol important il joaca Vitoria Lipan,Nechifor Lipan si Gheorghita,fiul lor.Importante sunt in derularea actiunii si personajele secundare sau episodice: parintele Daniil Milies,baba Maranda,negustorul David,Ilie Cutui,Calistrat Bogza si sotiile lor.
Majoritatea personajelor sunt caractere puternice,sunt reprezentative pentru lumea pe care o reprezinta.Dintre toate personajele figura cea mai importanta este Vitoria Lipan,care se individualizeaza prin cateva trasaturi distincte:este sotia lui Nechifor Lipan si mama Minodorei si lui Gheorghita.Inca de la inceput impresioneaza prin frumusetea si farmecul fizic,caci la cei aproape 40 de ani "ochii ei caprui rasfrangeau lumina castanie a parului",insa privirea ei era dusa departe,semn al gandurilor care o copleseau. Ochii ei "luceau ca intr-o usoara ceata,in dosul genelor lungi,rasfranse in carligasa."

Infatisarea fizica ilustreaza ingrijorarea femeii provocata de absenta indelungata a sotului ei,pe care il banuieste mort.Femeie darza,deprinsa cu greutatile vietii,Vitoria este o gospodina harnica si priceputa,care duce treburile gospodariei in absenta sotului,care adesea este plecat.Ea stie sa produca si sa valorifice laptele,branza,stie sa se tocmeasca cu negustorii si unde sa-si vanda produsele,mergand ea insasi la campie.

Avand un deosebit simt practic,inainte de a pleca in cautarea lui Nechifor,ea isi lasa gospodaria oranduita.Prevazatoare isi duce banii la preot pentru a nu fi pradata,comanda pentru Gheorghita un baltag pe care il sfinteste parintele Danila,iar ea ia cu sine o pusca pe care s-o foloseasca in caz de nevoie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.