Caracterizarea personajului principal - Susteru

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul principal al nuvelei "Dincolo de nisipuri" de Fanus Neagu este Susteru deoarece apare in toate momentele subiectului. Susteru era un om mic de inaltime si slab.
El isi dadu seama ca ceilalti membri ai familiei sunt dupa mancare "Sunt dupa mancare isi zise, sau imprastiati prin sat ca faina orbilor".
Seceta generatoare de foame si saracie devine pentru el o obsesie.
Seceta generatoare de foame si saracie devine pentru el o obsesie. El visase o gradina inverzita, plina de laptuci iar gandurile il duc departe in copilarie stapanit de aceeasi obsesie a apei. Datorita secetei nu mai crescuse tutun iar Susteru nu mai vazuse tutun de patru zile. El rupse un smoc de frunze de edera din rugul care imbraca fata casei pentru a fuma.

Seceta ii produce si halucinatii. Prezenta calaretului "Observandu-l, calaretul carmi spre el si striga, aratand cu bratul indarat, ca vine garla. A plouat la munte si vine garla. Vine Buzaul." Datorita obsesiei sale anunta satul ca trebuie sa vina garla deoarece a plouat la munte. Susteru bate clopotul pentru a aduna toti oamenii. Cand a batut clopotul tot satul s-a adunat pe malul apei.

Vazand ca apa nu mai vine Susteru datorita obsesiei sale, crede ca apa a fost oprita de morari in iaz si hotaraste sa mearga impreuna cu cativa calareti pentru a descoperii apa.Pentru ca nu a gasit apa el crede ca apa se afla mai inainte dand dovada de darzenie si tenacitate.
Chiar daca ramane singur el nu se abate de la idealul sau.

Prin consecinta cu care isi urmareste idealul si prin fapte si intamplari sunt prezentate trasaturile morale, dar si prin manifestarea interioara si zbuciumul interior sunt prezentate trasaturile morale.
Trasaturile sufletesti sunt evidentiate prin modurile de expunere mai ales prin monologul care ne ajuta sa intelegem gandurile si sentimentele sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.