Caracterizarea personajului principal din balada studiata

Trimis la data: 2006-06-14
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 780
Autor: Patricia Velicu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 106
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin profunzimea ideilor si sentimentelor exprimate, prin perfectiunea expresiei poetice, balada “Miorita” reprezinta o culme a creatiei noastre populare, “cea mai nobila manifestare a neamului nostru”, dupa cum spunea Mihail Sadoveanu. Opera in discutie, reprezinta o sinteza a unor teme si motive literare, foarte vechi in cultura romaneasca, si reprezinta raspunsul romanesc la gravele intrebari legate de rosturile fiintei umne in lume si de relatia ei cu tot ce o inconjoara.
Subiectul baladei este simplu. Din expozitiune aflem ca intr-un tinut romanesc de o neasamuita frumusete, trei ciobanei coboara cu turmule la iernat. Hotararea baciului ungurean si celui vrancea de a-l omori pe cel moldovean reprezinta intriga. Desfasurarea actiunii consta in interventia oitei nazdravane, care isi avertizeaza stapanul asupra pericolului.

Raspunsul uimitor al ciobanului se constituie intr-un monolog amplu si impresionant, ce sintetizeaza sensurile adanci ale baladei si care reprezinta punctul culminant. Deznodamantul lipseste. Absenta acestuia se explica prin faptul ca accentul nu cade pe prezentarea dramei unui pastor, si pe sublinierea atitudinii omului din popor in fata tulburatoarelor probleme ale xistentei si pe evidentiereainaltelor sale trasaturi morale: demnitate, intelepciune, optimism, harnicie, dragoste de profesie si de natura, dragoste de viata, inteleapta seninatate in fata mortii, respect pentru traditie si pentru stramosi.

Autorul popular a intruchipat tot acest tezaur de gandire si de simtire romaneasca in figura pastorului moldovean, personajul principal al baladei. Imaginea acestuia se contureaza pe toata lungimea baladei, prin mijloace de caracterizare directe si indirecte, printr-o maiastra imbinare a modurilor de expunere si a genurilor literare.

Prin caracterizarea diricta,folosind descrierea, este realizat portretul fizic al ciobanului, vazut prin ochii inlacrimati ai mamei, care-si cauta cu disperae fiul. Frumusetea, gingasia si viguarea barbateasca a personajului sunt conturate printr-o serie de procedee artistice: epitete (“mandru ciobanel/ Tras print-un inel”); diminutive (“fetisoara”, “mustacioara”, “ochisori”); metafore ce reflecta stransa comuniune a omului cu natura inconjuratoare: (“spuma laptelui”, “spicul graului”, “pana corbului”).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.