Caracterizarea personajului principal din romanul Mara de Ioan Slavici

Trimis la data: 2007-12-16
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 21
Autor: Ilona Petricu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 762
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici este un scriitor clasic de secol XIX alaturi de Ion Creanga,I.L.Caragiale si Mihai Eminescu.El a fost considerat creatorul nuvelei si romanului realist,de factura psihologica. Opera sa cuprinde:povesti,nuvele,romane,teatru si memorii dintre care romane ca:Mara,Manea,Din batrani. Romanul Mara apare in 1894 in revista "Vatra",iar in volum in 1906.
Mara este un roman realist,social,de familie,de analiza psihologica si un bildungsroman.Social deoarece autorul realizeaza o adevarata fresca sociala a satului si targului transilvanean;de analiza psihologica pentru ca accentul este pus pe conflictul interior si este in acelasi timp un bildungsroman deoarece este urmarita formarea copiilor Marei.
Tema romanului surpinde destinul unei eroine feminine care incearca sa obtina o pozitie sociala privilegiata prin harnicie si perseverenta.Aceasta idee este completata si de incercarile Marei de a asigura un trai mai bun copiilor sai,Persida si Trica.
Titlul romanului este simplu,sugestiv,indicand numele protagonistei.

Actiunea romanului debuteaza cu portretul personajului principal si a mediului in care se vor desfasura intamplarile.Mara este o vaduva care avea doi copii si muncea din greu pentru a le asigura un viitor mai bun si un statut social mai inalt.
Luand exemplul altor oameni din inalta societate el o da pe Persida la manastire si pe Trica ca ucenic la bresla cojocarilor.
Ceea ce va schimba cursul romanului este momentul in care Persida il zareste pe Hubar Natl,fiul macelarului Anton Hubar.Cei doi se indragostesc si se intalnesc pe ascuns.Aceste intalniri nocturne fiind urmate de casatoria celor doi si plecarea lor in strainatate.Cei doi se intorc,casatoria fiind un esesc total.Isi fac o afacere in care doar Persida este cea care munceste din greu.Din acest motiv se isca inca o cearta si apoi chiar bataie.Persida pierde copilul si Mara vine sa o viziteze pentru a o consola si a-i da sfaturi.

Dupa un an Persida naste un baiat de care toti s-au bucurat si cu ocazia acestui eveniment s-au strans amandoua familiile dandu-le binecuvantarea copiilor.
Sfarsitul romanului surprinde momentul in care Hubar este omorat chiar de fiul sa nelegitim,Bandi.
Mara este peronajul principal al romanului,un personaj eponim,acest lucru dovedindu-se inca din titlu.Cu ajutorul modalitatii de caracterizare directa de catre narator,portretul fizic al Marei este cel al unei femei robuste, pe fata careia se citesc semnele activitatii in aer liber: „Muiere mare, spa¬toasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant".Din acest citat reiese ca Mara este o femeie foarte harnica,care tine mult la copii sai incercand din toate puterile sa le asigure un viitor mai bun si un statut privilegiat in societate.

Mediul in care traieste ii trezeste dorinta de a-si depasi conditia si de a se face respectata.
Intelegand ca mijlocul de a urca pe scara sociala este banul, Mara isi organizeaza viata in functie de aceasta „putere'' care, in opinia ei, deschide toate usile."si aduce cei trei ciorapi:unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare,altul pentru Persida si al treilea pentru Trica."Acest citat este dovada scrisa ca Mara era o femeie chibzuita,caci strangea banii cu mare strictete.Vazand ca banii se tot inmultesc Mara incepe sa-i iubeasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.