Caracterizarea unui personaj dintr-o drama studiata

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Camil Petrescu este prozator si dramaturg interbelic, creator a doua romane moderne prin excelenta ('Ultima...' si 'Patul ...' ) si a dramei de idei ('Act venetian ' , ' Jocul ielelor ', 'Suflete tari ' ) ."Act Venetian " este o drama " absoluta"(Camil Petrescu)/"de idei" (Ibsen) deoarece are un continut grav si un conflict puternic , interior , de idei , declansat in constiinta personajului principal , acesta caracterizandu-se in primul prin atitudine si trairi launtricePersonajul principal al acestei drame este PIETRO GRALLA , perso 747b12h naj ce ilustreaza drama intelectualului ce cauta absolutul in iubire (ca si Stefan Gheorghidiu ) si care intra in conflict cu sine si ceilalti .
portretul lui Gralla realizat de autor in didascalii (scena I , act I ) : fizic - 40-50 ani , inalt , nas puternic , gura mare , nu poarta peruca epocii ; moral - sinceritatea , impulsivitatea , apparent calm si echilibrat , fierbere interioara , gandeste lucid .
- autocaracterizare - vezi reveletia : ' Nu tu mai inselat , eu m-am inselat ' ( Pietro Gralla descopera faptul ca propriul sistem de valori este incompatibil cu lumea reala si se hotaraste se isi reierarhizeze propriile valori) .

B. INDIRECTE (fapte , gesturi , atitudini , relatiile cu celelalte personaje )a) dialogul Pietro Gralla -Nicola din prima scena : prezinta drumul parcurs de Pietro Gralla pe treptele scarii sociale pana la statutul de conducator al flotei venetiene (pirat , cavaler al Ordinului de Malta , sclav) . b) confruntarea directa cu Cellino (Marcello Mariani) , antogonismul sau : pe teme strategice - vezi antiteza dintre profesionalismul , devotamentul , spiritul de initiativa si de sacrificare al lui Pietro Gralla si superficialitatea si lipsa de vointa a lui Cellino (ajuns conducator al fregatei Velocita nu prin merite personale , ci pentru ca se tragea dintr-o familie importanta a Venetiei )

- pe tema dragostei - vezi antiteza dintre conceptia absolutista a lui Pietro Gralla , care vede in Alta o monada imediat urmatoare celei divine , si conceptia lui Cellino , sigisbeu care prefera cantitatea calitatii si care devine un simbol al decadentei Venetiei .
c) EVOLUTIA personajului (personaj ROTUND) : intr-o drama de idei personajul se afla la sfarsit intr-o situatie diferita de cea initiala in urma unei revelatii puternice in constiinta , astfel , Pietro Gralla evolueaza de la intelectualul inadaptat de la inceputul piesei la individul insetat de a cunoaste realitatea vietii cu tot ce presupune aceasta .

Viteazul conducator de flota, ajuns la acest statut prin merite proprii, dupa parcurgerea mai multot etape, are in fata nu urmasul unor strabuni eroi inscrisi in Cartea de aur a Venetiei, ci "lepadatura" nedemna de originea nobila a predecesorilor sai. Dispretul lui Gralla se manifesta fara menajamente: "ratoi gatit", "ramasita unui neam ilustru", "tanar putred" sunt adresari directe ale superiorului fata de Cellino.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.