Caracterizarea unui personaj principal - Tipatescu

Trimis la data: 2006-06-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 1297
Autor: Darius Ferchian
Dimensiune: 7kb
Voturi: 72
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca dramaturg, I. L. Caragiale nu se remarcă numai prin arta compoziţiei, a structurii conflictelor, ci şi prin talentul excepţional în care priveşte realezarea personajelor, creând adevărate tipuri umane. Universul comediei „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale este populat de numeroase personaje. La ănceput, autorul prezintă lista personajelor, punând-le în ordinea importanţei în acţiunea şi menţionând în dreptul fiecăruia funcţie pe care o deţine(identitatea).
Folosindu-se de funcţia sa, Tipătescu face abuz de putere: cenzurează corespondanţa, telegrafului funcţionează după cum vrea el, îi ordonă lui Pristanda să-l aresteze fără motiv pe Caţavencu.

Tânărul prefect este făţarnic, deoarece ştie să-l facă devotat pe Pristanda, căruia îi acceptă micile „furtişaguti” (cum ar fi de exemplu scena cu steagurile):” ... tu nu eşti băiat prost; o mai cârpeşti de ici, de colo; dacă nu curge, pică... Las` că ştim noi...”

Tipătescu nu este lipsit de inteligenţă, este instruit, dar devine de multe ori impulsiv, chiar violent, atât în vorbe cât şi în fapte.Sugestivă, în acest sens, este scena IX din actul al II-lea, scenă care ilustrează încleştarea dintre Caţavencu şi Tipătescu în lupta lor politică.

Caţavencu, încrâncenat, refuză să înapoieze scrisoarea şi cere în schimbul ei numai postul de deputat, deşi Tipătescu îi oferă diferite funcţii „înalte”: un loc în Comitetul permanent, avocat al statului, primar etc. Caţavencu respinge însă toate ofertele, nu acceptî nimic altceva decât candidatura la deputăţie. Conflictul dintre cei doi atinge apogeul în momentul în care Tipătescu „se repede ... turbat” cu un baston la Caţavencu strigând: „Mizerabile! Canalie neruşinată! Nu ştiu ce mă ţine să nu-şi zdrobesc capul! Mişelule! ...”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.