Caracterul comic al piesei "O scrisoare pierduta"

Trimis la data: 2007-01-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 2177
Autor: Ili5ona
Dimensiune: 11kb
Voturi: 94
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri; ea satirizează defectele societăţii sfârşitului de secol XIX în ceea ce priveşte viaţa politică şi de familie. Contextul ales pentru ilustrarea acestor defecte este farsa electorală din anul 1883, într-un orăşel de provincie.
Personajele sunt prezentate de către autor, la începutul piesei, într-un fel relevant în ceea ce priveşte caracterizarea lor. Zaharia Trahanache, şeful multor „comitete şi comiţii”, este unul dintre „stâlpii” puterii politice din judeţ, alături de prefect, Ştefan Tipătescu.

Agamemnon Dandanache impresionează prin rezonanţa prenumelui şi prin motivul pretenţiilor lui politice: „vechi luptător de la ’48”. Tache Farfuridi şi Iordache Brânzovenescu sunt subordonaţi autorităţii şi personalităţii lui Trahanache. Nae Caţavencu este, de asemenea, prezentat împreună cu cele două „reflexii” ale sale, Ionescu şi Popescu.

Ziarul la care cei trei colaborează îşi dezvăluie prin nume principalul rost: de a face cunoscute scandalurile şi controversele politice puse la cale de opoziţie şi de a submina autoritatea partidului de la putere. Plasarea lui Zoe în coada listei de personaje nu denotă lipsa ei de importanţă, ci autoritatea pe care o are asupra tuturor celor enumeraţi mai sus, începând cu prefectul şi terminând cu poliţaiul oraşului. Ea este fundamentul politic al judeţului, manipulând din umbră şi în favoarea ei tot ceea ce se petrece pe scena acestuia.

Fiind o comedie de moravuri, piesa este presărată cu scene care ilustrează o gamă largă de tipuri de comic. Numele personajelor sugerează trăsături ale lor care sunt confirmate mai târziu de felul în care evoluează acţiunea piesei şi prin caracterizarea directă sau indirectă. Zaharia Trahanache este tipul politicianului trecut de prima (şi de a doua) tinereţe, în aparenţă ramolit, zaharisit, uşor de manipulat, dar de fapt viclean, care se adaptează în funcţie de situaţie. Nae Caţavencu este „păcălitorul păcălit”, „demagogul lătrător”, liderul opoziţiei, capabil de discursuri politice care se dovedesc (parafrazându-l chiar pe el) admirabile, sublime, dar lipsite cu desăvârşire de substanţă, de sens.

Farfuridi şi Brânzovenescu sugerează, prin aluzia culinară a numelor, atât ridicolul cât şi faptul că ei sunt nedespărţiţi, formează un tot, unul este vocea conştiinţei celuilalt. Ionescu şi Popescu sunt oameni banali, obişnuiţi. Ghiţă Pristanda, asemenea numelui său provenind de la un dans popular în care se bate pasul pe loc, nu evoluează, se complace în situaţia de subordonat, de om al puterii, la dispoziţia prefectului şi a partizanilor săi.

Agamemnon Dandanache, prescurtat „Agamiţă” şi stâlcit „Gagamiţă” de către Trahanache, reflectă, prin contrastul între nume şi prenume, discrepanţa între aparenţa (candidatul trimis de la centru, prestigios) şi esenţa (ramolitul care se apropie de copilărie) personajului. Provoacă mereu câte o „dandana”, îl confundă pe Tipătescu cu Trahanache, le destăinuie prefectului şi Zoii secretul scrisorii care i-a adus această funcţie, toate acestea pe fundalul sonor al nelipsiţilor „clopoţei”.

Comicul de moravuri este prezent în toate scenele care prezintă concepţia personajelor despre viaţa politică şi de familie. Triunghiul conjugal Zoe – Tipătescu – Trahanache este întreţinut fără jenă de primii doi şi acceptat tacit, cu diplomaţie şi resemnare de către al treilea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.