Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Trimis la data: 2008-11-05 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 499
Autor: Andi1227 Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Metabolismul glucidic la microorganisme. Metabolismul glucidelor la microorganisme este complex şi se realizează prin căi de catabolism şi de sinteză care uneori variază funcţie de specie, astfel încât el nu poate fi reprezentat într-o schemă unitară.
Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Cea mai mare parte a rezervei de C din natură se găseşte sub formă de oligo- şi mai ales polizaharide, care sunt degradate într-o primă etapă la constituenţii lor monozaharidici.

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Având rol energetic- în calitate de combustibil electiv al celulei, şi rol plastic în sinteza constituenţilor celulari, ei au o importanţă deosebită în metabolismu, bacteriilor reprezentând principala şi poate chiar singura sursă de carbon pentru sinteza glucidelor, lipidelor, a aminoacizilor şi a altor constituenţi organici ai celulei bacteriene.

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Metabolismul hidraţilor de carbon complecşi

Hidraţii de carbon complecşi sunt compuşi organici formaţi prin cuplarea a două sau mai multe molecule monozaharidice legate între ele prin legături glicozidice.

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
În mediul extern, cel mai răspândit dintre hidraţii de carbon este celuloza, ce se găseşte în resturile vegetale rămase la suprfaţa solului după moartea plantelor. Microorganismele descompun întâi zaharuruile complexe până la constituenţii lor monozaharidici, proces care reprezintă treapta iniţialaă premergatoare folosirii monozaharidelor ca sursă de enenrgie sau ca material de sinteză a a protoplasmei.

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Astfel, într-o primă etapă microorganismele celulozolitice prezente în sol, pe fiundul mărilor şi în intestinul ierbivorelor,hidrolizează celuloza sub acţiunea unei exoenzime- celulaza-cu formarea dizaharidului celobioză, care la rândul său este hidrolizat mai departe, sub acţiunea celobiazei, până la glucoză.

Asemănător, amidonul este hidrolizat iniţial de o enzimă extracelulară (diastaza sau amilaza) cu formarea dizaharidului maltoză, care este hidrolizat în continuare până la glucoză, de către maltază.

Căile metabolismului glucozei la microorganisme

La cele mai multe microorganisme, catabolismul glucozei urmează căi similare acelora utilizate în catabolismul animalelor superioare. Calea catabolică cea mai frecvent folosită este cea a hexozodifosfaţilor – calea EMBDEN-MAYERHOF-PARNAS- al cărei produs final esenţial este acidul piruvic, după reacţia globală

C6H12O6 + 2 NAD + 2 ADP + 2 Pi 2CH3COCOOH + 2 NADH + 2 ATP

Reprezentarea schematică a catabolismului glucozei la bacterii după
Calea Embden-Mayerhof- Parnas

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.