Caracterul negativ al realismului socialist

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 88
Autor: Radu Mirea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin politica stalinista a anilor 50 - 60, cultura romaneasca a suportat o contaminare maladiva prin exercitarea functiunii conceptului mistificant de "realism socialist ", avand drept urmare suplinirea pagubitoare a unei intregi estetici, generand in planul artei si literaturii schematismul rigid, dogmatismul absurd si sociologismul vulgar. In fond, interesul acordat artei de factura realista, tine de nazuinta ei de a gasi forma iluzorie a realitatii, al carei adevar "obiectiv " urmeaza sa fie excrocat si falsificat cu usurinta de catre ideologia comunista
In virtutea propagarii pseudo - adevarului comunist, arta a fost redusa la o singura posibilitate de zugravire a realitatii: cea a realismului socialist. Legitatile artei se constituie deformant, in raport cu canoane realiste si percepte dogmatice, orientate negativ in vederea disturbarii naturii demersului creativ, imputand asupra procesului artistic de creatie a imaginii artistice.

Degradarea artei rezulta din caracteru - i " partinic " conformat in vederea propagarii idealurilor false comuniste, indreptate spre constituirea asa - numitei constiinte de clasa. Activismul revolutionar ca metoda de eludare a presupuselor aspecte cognitive, implica constiinta artistului si atitudinea lui in meschinaria politicianismului comunist. Drept urmare, estetica si arta realismului socialist, s - au dovedit a fi prin structura si modul lor functional, instrumente ideologice de manipulare in masa.

Un artist autentic, poseda mai intai de toate o viziune artistica proprie, concretizata ca un amalgam spiritual in vederea aexprimarii unor idealuri, sentimente si idei care - i preocupa fiinta.
La nivelul operei constituite, viziunea artistica integreaza in mod armonios totalitatea unor sensuri generalizate prin unitate si coeziune interioara. Este vorba despre acel Weltauschaung infuz si inefabil, care contribuie la edificarea formelor de exprimare, comunicandu - le variate sensuri posibile.

Dogmatismul conceptiei materialist - dialectice asupra lumii, anihileaza functionalitatea viziunii artistice personalizate, prin vicierea actului creativ. Sub pretextul revolutionarizarii, va spune M. Dufrenne, artei i se va rapi insasi caracteru - i revolutionar, ce consta in functiunea inovatoare pe care aceasta o are in plan social. Dupa el, creatorul operei isi prezerva libertatea exprimarii in virtutea actului artistic, care pastreaza factorul de distantare critica ca posibilitate de interventie in procesul formativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.