Caragiale si politica

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.74 / 10
Downloads: 37
Autor: Razvan Victoreanu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale a fost o personalitate care a marcat puternic literatura post-pasoptista . Scriitor profund , el nu a putut sa nu vada prostia si rautatea societatii in care a trait . Osandindu-le , opera lui a capatat un caracter polemic . Ceea ce creeat el a fost o forma de protest impotriva vremii sale ; Ibraileanu remarca despre Caragiale ca a fost "cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura" .
In epoca de formare si de maturitate , Caragiale asista la denaturarea idealurilor pasoptiste de catre burghezia dornica de imbogatire si parvenire , constituita in partide politice in continua opozitie , reclamandu-si intaietatea la insusirea profiturilor . Aceasta burghezie din jurul anului 1870 , produs al liberalismului pasoptist , cu forme de cultura si civilizatie neasimilata inca in masura pretinsa de gradul de parvenire atins , a fost surprinsa de scriitor in opera sa . Munca redactionala i-a permis lui Caragiale sa fie in mijlocul luptelor politice , sa patrunda mai bine framantarea sociala , procesul de ridicare al unei clase si sa cunoasca diferiti oameni ai vremii dupa care si-a creat tipurile .

Pe Catavencu , politicianul demagog , oportunist si semidoct , pe Pristanda , politaiul servil si abuziv , pe Agamitza Dandanache , marginit si santajist , simbol al metodelor electorale burgheze , pe Conu Leonida , birocratul pensionar , format de frazeologia liberala , dar traind la batranete "teroarea" revolutiei , pe Coriolan Draganescu , studentul orator de o incoerenta ideologica tipica celor care profesau , intotdeauna in opozitie , un progresism in care nu credeau nici un moment , devenit la maturitate inspector de politie .

Din motive de conjunctura si de oportunitate de moment , Caragiale s-a aflat cand in redactiile ziarelor conservatorilor ca Epoca si Timpul , cand la Ghimpele si Alergatorul liberal , organe ale opozitiei liberale impotriva regimului conservator . El critica impostura guvernelor politice la putere in foile de opozitie cu care nu simpatiza in realitate , dar la care trebuia sa apeleze , in lipsa de alte posibilitati publicitare .

Dupa cateva calatorii in Europa , in primavara anului 1905 Caragiale se stabileste cu familia la Berlin . Rauvoitorii l-au judecat fara sa vada in hotararea lui nevoia de a se rupe de un mediu burghez deprimant prin demagogie si superficialitate . Scriitorul nu a copiat realiataea asa dupa cum se obisnuisera sa afirme cei din rea-credinta sau macar din indiferenta incercau sa-l minimalizeze , invinuindu-l de facilitate . Inteligent pana la granita neverosimilului , dotat cu un acut spirit de observatie , el inregistra totul , dar nu-si ingaduia sa retina dacat esentialul , la randul sau prelucrat la tensiunea artistica pe care numai talent .

Tipuri precum politicianul demagog , arivistul lipsit de scrupule , politaiul slugarnic si abuziv ,reprezinta adevarate coordonate ale sistemului social-politic descris de Caragiale .Exista in proza scurta a lui Caragiale agramatul reprezentant al ordinii publice intocmind sforaitoare procese-verbale , contopistul imbacsit de prejudecati birocratice , dascalul terorizat de posturile influente ale parintilor scolarilor , gazetarul superficial si oportunist , ahtiat dupa informatii de scandal culese din culisele vietii , studentul "cu caracter de bronz" , tradand la primul prilej idealurile generoase sustinute pana atunci cu demagogica ardoare , politicienii din tabere adverse , ireconcibiabili pe chestii de "printipuri" , dar de fapt intelegandu-se de minune in afaceri .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.