Carbunele de pamant

Trimis la data: 2014-03-01
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adinuzza
Dimensiune: 79kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai mare parte a carbunelui s-a format in urma cu aproximativ 360-286 de milioane de ani intr-o perioada numita de geologi era carbonifera, tocmai datorita cantitatilor imense de carbune care s-au format atunci.

Referate similare:

Acesta a luat nastere din padurile tropicale preistorice, ce cresteau pe pamanturile mlastinoase. Padurile se compuneau din arbori foarte diferiti de cei care traiesc in zilele noastre. Cea mai mare parte a lor erau arbori-feriga giganti. Existau de asemenea, si arbori de coada-calului giganti, dar si multe alte plante mai mici. Dupa moarte, ferigile uriase si celelalte plante cadeau in apele mlastinoase.

Aceste ape erau foarte sarace in oxigenul care favorizeaza actiunea bacteriei ce produce putrefactia, astfel incat arborii feriga au putrezit foarte incet si s-au transformat in turba, primul stadiu de formare al carbunelui. In timpul formarii turbei apare o degajare de gaz de mlastina, numit gaz metan.Pentru a se transforma in carbune, turba trebuie sa fie presata. Un strat de turba cu o grosime intre 10 si 15 m va forma un strat de carbune de doar 1m grosime. Primul stadiu al comprimarii a avut loc in mlastinile primitive, o data cu depunerea unor straturi succesive de vegetatie intrata in putrefactie, comprimand straturile inferioare sub greutatea lor.

In perioada carbonifera scoarta Pamantului a suferit o serie de transformari. In timpul uneia dintre aceste perioade, turba a fost acoperita cu nisip si mal. Stratul de pamant si turba au fost apoi ingropate sub mari pentru ca mai apoi sa revina din nou la
suprafata.In timp se formau noi mlastini si noi straturi de turba. Acest proces, numit sedimentare ciclica, s-a produs de mai multe ori. In regiunile carbonifere exista un numar
de zacaminte, situate unul deasupra celuilalt, cuprinse intre straturile de roca sedimentara.
Unele straturi de carbune au o grosime de doar cativa milimetri, altele ating grosimi de
cativa metri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.