Cariera profesionala pe plan European

Trimis la data: 2011-05-09 Materia: Management Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1561
Autor: Tuta mihail Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cariera reprezinta un aspect deosebit de important din viata unei persoane, datorita faptului ca ea se concretizeaza intr-o permanenta lupta pentru realizarea scopurilor si a obiectivelor propuse. Astfel, suntem dornici de a avea si de a ne dezvolta cariere avand in vedere atat nevoile personale si familiale (inclusiv cele privind cresterea si educatia copiilor nostri), cat si carierele partenerilor sau calitatea vietii.In acest context, subliniem importanta optiunilor personale privind sistemul de valori propriu si cel familial deoarece familia reprezinta unitatea naturala sau acel model institutional consfintit de istoria organizarii sociale, a carui spirit de solidaritate realizeaza mijloacele de protectie si sprijin cele mai adecvate.

Asadar, dezvoltarea carierei profesionale nu constituie o problema individuala, ci trebuie privita in contextul vietii si dezvoltarii unei persoane.Cum poate, insa, raspunde fiecare organizatie exigentelor impuse de Uniunea Europeana in desfasurarea unei cariere profesionale? Proiectarea unor cariere a resurselor umane poate avea ca efect inlaturarea anumitor dificultati inerente recrutarii pe piata europeana a muncii?

Iata numai doua dintre intrebarile adresate specialistilor atat de societatile internationale, cat si de resursele umane ale acestora. Proiectarea carierelor resurselor umane nu doar la nivel local sau national, ci si la nivel european implica si impune o noua reflectie asupra ansamblului activitatilor managementului resurselor umane.

Chiar daca, pentru o organizatie, realizarea unei cariere la nivelul Uniunii Europene reprezinta o modalitate de a raspunde provocarilor pietei unice europene, trebuie sa luam in considerare faptul ca, pentru angajatii acesteia, o cariera europeana poate avea si implicatii negative.

Realizarea recrutarii la nivelul spatiului economic al Uniunii Europene poate permite, in egala masura, atenuarea dificultatilor recrutarii unor anumite categorii de resurse umane din interiorul frontierelor nationale. De aceea, cautarea si identificarea, cu maximum de eficienta, a competentelor profesionale de varf trebuie sa se extinda la nivel european. In aceste conditii, organizatiile sunt nevoite sa gaseasca mijloacele cele mai adecvate pentru a atrage aceste resurse umane performante.

Perspectiva pietei unice europene determina organizatiile sa-si modifice politicile de promovare a resurselor umane. Tendinta, manifestata de organizatiile din spatiul european, nu este de "europenizare" a personalului lor, ci de atragere a competentelor europene prin intermediul salariatilor care dispun de o experienta si care au o deschidere internationala.

Astfel, observam ca recrutarea la nivel comunitar nu este un "panaceu" al managementului european al resurselor umane, ci faptul ca putem, foarte mult, sa ne bazam pe proiectarea si urmarea unor cariere la nivelul Uniunii Europene pentru a dezvolta acest tip de management.

Recrutarea apare, apriori, relativ simpla de realizat la nivel comunitar, datorita faptului ca aceasta se reduce, adeseori, la probleme stricte implicate de nevoia de a angaja un specialist sau un manager. Insa, aceasta implica probleme mult mai complexe, respectiv re-fundamentarea, intr-o viziune unica europeana, a obiectivelor managementului resurselor umane in domeniul recrutarii si, implicit, a sistemelor de salarizare si de formare, a managementului carierelor, precum si luarea in considerare a relatiilor sociale.

Recrutarea nu este singurul mod de "europenizare" a resurselor umane, ea constituind doar, o modalitate secundara de realizare a acesteia. Pentru multe organizatii, ocuparea posturilor vacante, pe o piata externa, nu se poate face decat daca resursele umane dispun atat de o anumita experienta profesionala, cat si de o foarte buna cunoastere a culturii organizationale.

Deci, daca organizatia nu reuseste sa recruteze resurse umane de pe piata nationala pentru posturi din cadrul filialelor sale internationale, atunci ocuparea acestor posturi poate interveni prin dezvoltarea unei cariere pentru resursele umane disponibile in decursul anilor viitori.

In general, organizatiile au tendinta de modificare a politicilor de expatriere, prioritar datorita evolutiei pietelor si dificultatilor manageriale pentru persoanele in cauza. In prezent, datorita acestor dificultati (scaderea performantelor, dificultati de insertie locala si de reintegrare la intoarcerea in tara), elementul international este introdus in dezvoltarea carierei ca o etapa normala a largirii competentelor si a experientelor resurselor umane.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.